2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közép-európai filmszemle kezdődött Prágában

2008. október 31.
Közép-európai filmszemle kezdődött csütörtökön a Prágai Magyar Kulturális Központban. A vasárnapig tartó négynapos rendezvényen kortárs cseh, lengyel, magyar és szlovák rendezők alkotásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
A néhány éve indult, de mára már igen népszerűvé vált kortárs közép-európai filmszemlét a Prágában működő magyar, lengyel és a szlovák kulturális intézetek rendezik meg közösen. A filmeket a magyar intézetben vetítik, s a bemutatókat az alkotókkal - rendezőkkel és színészekkel - való találkozások, kötetlen beszélgetések egészítik ki. Az idei szemlén mintegy három tucatnyi filmet tekinthetnek meg a nézők. Akik nem értik a film eredeti nyelvét, azoknak a filmek megértését szinkrontolmácsolással biztosítják.

A kortárs magyar filmeseket a szemlén személyesen Gigor Attila képviseli, akinek A nyomozó című filmjét vetítik le. A magyar filmek választéka azonban sokkal szélesebb: összesen 12 magyar alkotás van műsorra tűzve. Köztük van például a Delta (Mundruczó Kornél), az Eszter hagyatéka (Sipos József), a Tejút (Fliegauf Benedek), a Tanúvallomás (Gothár Péter) vagy a Tabló (Dettre Gábor).

Nagy érdeklődés előzi meg a varsói filmművészeti akadémia diákjainak alkotásaiból készült válogatást, amelyet két külön blokkban vetítenek le. Alkotásaik levetítése után a nézők találkozhatnak Peter Benovsky, Ida Hledíková (szlovák), Zdenek Tyc, Vít Janecek, Olmo Omerza (cseh), valamint Tereza Tara, Lukasz Palkowski (lengyel) rendezőkkel. Meghívást kapott Katarzyna Jungowska, a fiatal lengyel színésznő és rendező is.

A filmszemle iránt az elmúlt években aránylag nagy volt az érdeklődés, s szinte minden alkotást telt ház előtt vetítettek. A szemle különösen a cseh fiatalok és az egyetemisták körében örvend nagy népszerűségnek.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok