2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kultúrák közötti párbeszéd európai éve - 2008

2008. január 10.
Magyarországon is elindult A kultúrák közötti párbeszéd európai éve. A magyarországi eseménysorozatot Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár nyitotta meg 2008. január 10-én, csütörtökön Budapesten. A tematikus év két nappal ezelőtt ünnepélyes keretek között vette kezdetét az Európai Unió soros elnökségét ellátó Szlovénia fővárosában, Ljubljanában.
A kultúrák közötti párbeszéd európai éve - 2008
Együtt a sokféleségben

A kultúrák közötti párbeszéd európai éve - 2008 célja, hogy elősegítse egymás kölcsönös megértését, közelebb hozza egymáshoz Európa polgárait, az Európában élő népek kulturális sokféleségén keresztül hirdesse az európaiság eszméjét, és törekedjen az európai összetartozás érzésének megerősítésére.

Az eseménysorozat nyolc témakörön keresztül - kultúra és média, oktatás és tudomány, migráció, kisebbségek, többnyelvűség, vallás, munkahely és ifjúság - szeretné elősegíteni egymás jobb megismerését, a kölcsönös megértést és a békésebb egymás mellett élést. Arra buzdítja a kontinens lakóit, hogy használják ki az Európa kulturális örökségéből és jelenéből származó előnyöket, és tanuljanak a különböző kultúrák hagyományaiból.

Az európai év üzeneteit az Európai Unió elsősorban a fiatalokhoz kívánja eljuttatni, és őket szeretné bevonni az akciókba, programokba is.

A kultúrák közötti párbeszéd Európában, sőt nyugodtan mondhatjuk, hogy az egész világon napjaink egyik legfontosabb témájává vált. Konferenciák, akciók sora bizonyítja, hogy van mit megvitatnunk a párbeszéd fontosságáról. Egymás kultúrájának, értékeinek, de akár problémáinak és kételyeinek megértése, az egymás iránti kíváncsiság és nyitottság a kulcsa annak, hogy népek, országok ne ellenségként tekintsenek egymásra.

Magyarországon és egész Európában a kampány, valamint az akciók a fiatalokat célozzák meg elsősorban. Számos olyan kulturális, oktatási, ifjúsági és egyéb civil szervezet van, amely régóta foglalkozik a témával, és programokat, projekteket szervez, készít elő fiatalok számára. Velük együtt kívánjuk az év üzeneteit minél több emberhez eljuttatni, és hisszük, hogy a kultúrák közötti párbeszéd fontosságáról az ő segítségükkel az egész társadalommal tudunk eszmét cserélni.

"Egyértelmű, hogy Európa olyan jelentős kihívások előtt áll, amelyek a kultúrák közötti kapcsolatokban gyökereznek. A 2008-as európai év jó lehetőséget nyújt arra, hogy tanulmányozzuk, hogyan lehet javítani a kultúrák közötti párbeszéden és a kultúrák közötti kapcsolatokon. Ez rendkívül bonyolult feladatnak tűnhet. 50 évvel ezelőtt még az az elképzelés is elérhetetlennek tűnt, hogy az európai integrációval sikerül közelebb hozni egymáshoz Európa különböző népeit. Ma már láthatók az Európai Unió eredményei, valamint az a kiemelkedő siker, amelyet az unió Európa egyesítésében elért. Ezért szembe tudunk nézni, és szembe is kell néznünk a kontinens kulturális és vallási sokszínűségéből fakadó kihívásokkal. Nem véletlenül döntöttünk úgy, hogy az európai év jelmondata »Együtt a sokféleségben« lesz."
(Ján Figel, oktatásért, kultúráért, képzésért és ifjúságért felelős európai biztos)

"Az európai kulturális tér egy varázsdoboz, amely tele van olyan kincsekkel, amelyeket nem is gyanítunk. Az ihlet, a közös teremtés folyamata a legszebb része ennek a változatos kulturális térnek. Ami igazán izgalmas az új európai kulturális tárházzal kapcsolatban, az az egység sokszínűsége és a sokszínűség egysége. Olyannak képzelem el az európai kulturális térséget, ahol a sokszínűség nem teher, hanem inkább az ihlet forrása. Egy nyitott kultúrának hinnie kell saját erejében, tudnia kell, hogy elég gazdag más kultúrák táplálásához, de mégis elég érzékenynek kell lennie ahhoz, hogy gazdagodjon más kultúrák hatásai által."
(Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár)


Az európai év nagykövetei

Európai és nemzeti szinten is vannak nagykövetei a kultúrák közötti párbeszéd európai évének. A nagykövetek olyan ismert közéleti személyiségek, akik elkötelezettek az eseménysorozat eszméi, céljai iránt, és segítik azokat megismertetni a társadalommal. Az európai szintű nagyköveteket - művészeket, sportolókat, kiemelkedő közéleti személyiségeket - az Európai Bizottság kérte fel az év üzeneteinek közvetítésére, a magyar nagyköveteket pedig az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Az év magyarországi nagykövetei:
Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek
Kerekes Band zenekar
Polgár Judit nemzetközi sakknagymester
Varga Dániel vízilabdázó

Az év európai nagykövetei:
Agnieszka Holland lengyel rendező és forgatókönyvíró
Radu Mihaileanu román származású francia filmrendező
Jean-Pierre és Luc Dardenne belga filmrendezők
Jack Martin Händler szlovák karmester
Abd Al Malik francia rap/slam énekes
Jordi Savall spanyol csellista és viola da gambaművész
Charles Aznavour francia énekes
Adam Michnik lengyel író, Szolidaritás-aktivista és a
Gazeta Wyborcza főszerkesztője
Henning Mankell svéd író és forgatókönyvíró
Marjane Satrapi iráni születésű, Párizsban elő képregényszerző, író
Paulo Coelho brazil író


Az európai év Magyarországon

A kampány jelmondata: "Együtt a sokféleségben".

Az év magyarországi fő céljai
 1. az Európai Bizottság által kitűzött célok megvalósítása nemzeti szinten;
 2. a kulturális sokszínűség ünneplése, erős hangsúllyal az új európai uniós (és a nem EU-tag) szomszédainkon és a magyarországi kisebbségi kultúrákon;
 3. a kulturális, oktatási szervezetek, a fiatalok bátorítása arra, hogy részt vegyenek európai programokban, hálózatokban, és fejlesszék interkulturális kompetenciájukat.
Nemzeti szinten az évet - független szakértők bevonásával - az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a KultúrPont Iroda koordinálja. A KultúrPont Iroda Magyarország egyik vezető kulturális szakmai szervezete.

Pályázati tanácsadás, kiemelt rendezvények, valamint képzések szervezése mellett nyomtatott és elektronikus kiadványokkal segíti közel 9000 partnere munkáját.

A KultúrPont az év programjait hazai kulturális, oktatási, ifjúsági és más civil szervezetekkel közösen valósítja meg, tehát az - egyébként több tagország által is alkalmazott - alulról építkező modellt választotta.

Az év elsődleges célcsoportját hazánkban is a fiatalok jelentik. Fontos célkitűzés, hogy minél több program valósuljon meg Budapesten kívül.


A magyarországi események

Azt a célt tűztük ki, hogy a témával kapcsolatos minél több kezdeményezést gyűjtsünk össze, és ezekre ráirányítsuk a figyelmet. 2007 júniusában széles körű felhívást tettünk közzé kulturális, oktatási, önkormányzati, egyházi és civil szervezetek körében. Az ötletpályázaton mintegy 40 projekt (konferenciák, fesztiválok, kiállítások, oktatási projektek, nemzetiségi programok) került hivatalosan az európai év "ernyője" alá, és további 30 használhatja annak logóját. A hivatalos programokat a KultúrPont Iroda segíti abban, hogy projektjük minél szélesebb nyilvánosságot kapjon.

Szeretnénk, ha a projektek, programok vezetői profitálnának az európai évből úgy, hogy módszertani ismereteket szereznek, megismerkednek a nemzetközi trendekkel és az európai projektekkel. 2008 folyamán egy Workshopkonferenciát is szervezünk, amely ötleteket és módszereket adhat a hazai programok sikeres megvalósításához.

E konferencián kívül készülünk még más, az egész ország fiataljait megmozgató akciókra is. Bekapcsolódunk nemzetközi szervezetek kezdeményezéseibe is: ilyen például az Anna Lindh Euro-mediterrán Alapítvány a Kultúrák Közötti Párbeszédért "1001" címet viselő programja. Ennek keretein belül 2008 májusában - minden Euromed-partnerországhoz hasonlóan - hazánkban is zajlik majd a "Párbeszéd Hete" sokrétű rendezvényekkel, amelynek csúcspontja a "Párbeszéd Éjszakája" lesz.

Az Európai Unió lebonyolított egy nyílt pályázatot is, amelyen hét európai projekt nyert támogatást. Ezek közül háromnak van magyarországi résztvevője.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2008-ban is több olyan programot szervez, amely a kultúrák közötti párbeszédet segíti elő. Természetesen ezek is részei az évnek, és hangsúlyosan közvetítik az európai üzeneteket.

Nyitottak vagyunk minden jó kezdeményezésre: év közben is lehet csatlakozni a programhoz. Amennyiben egy javaslat megfelel az európai, illetve a magyar célkitűzéseknek, szívesen belevesszük A kultúrák közötti párbeszéd európai évének eseménynaptárába, és engedélyt adunk arra, hogy a hivatalos logót használhassák az ajánlott programok promóciójában.


EYID 2008 magyarországi ötletpályázat

A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 magyarországi programjának összeállítására az Év hazai koordinátorai 2007 nyarán ötletpályázatot hirdettek, hogy megtalálják 2008 legígéretesebb hazai interkulturális programjait, projektjeit, amelyek méltóan illeszkednek az Európai Unió A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 kezdeményezésébe. Az ötletpályázat beadási határideje 2007. október 15. volt.

A száznál több beadott javaslat közül a szervezők 41 kezdeményezést választottak ki. Alapfeltétel volt, hogy a tervezett rendezvények anyagi forrása már biztosítva legyen. A kiválasztásnál előnyt élveztek azok a programok, amelyek az alábbi szempontok közül minél többnek megfelelnek:
 • a fiatalokhoz szólnak;
 • hosszú távú, fenntartható tervvel rendelkeznek;
 • Budapesten kívül valósulnak meg;
 • bevonják a Magyarországon élő kisebbségeket;
 • a szomszédos országokból, illetve más európai országokból választott partnerekkel együttműködve valósulnak meg;
 • minél több civil kezdeményezés együttműködésének eredményeképpen valósulnak meg;
 • újszerűek és modellértékűek.
A kiválasztott projektek a következő (nem anyagi) támogatásban részesülnek:
 • részévé válnak a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve hivatalos magyarországi programjának:
 • szerepelnek a hazai és európai uniós propaganda-anyagokban (műsorfüzet, weboldal, sajtókampány stb.);
 • jogosultak a vonatkozó hazai és európai uniós logók használatára;
 • beadandó magyarországi pályázataikban a kedvezőbb elbírálás érdekében jogosultak feltüntetni, hogy programjuk része az Év hivatalos eseményeinek;
 • a KultúrPont Iroda média-partnerként közreműködik a rendezvénnyel kapcsolatos kommunikációs tevékenységekben.
Honlapok

Az európai év hivatalos, 23 nyelvű honlapja:

Információk a KultúrPont Iroda honlapján:

Az Anna Lindh Euro-mediterrán Alapítvány honlapja:

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapja:

Az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatóságának honlapja:
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok