2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kultúrák közötti párbeszéd európai éve - kétnapos nemzetközi szeminárium Budapesten

2008. április 24.
"Az európai kultúra több alkotórészeinek összegénél: az állampolgárainak életét gazdagító dinamikus erő, közös kincs" - fogalmazott Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a kultúrák közötti párbeszéd európai évének programjaként szerdán kezdődött kétnapos konferencia megnyitóján Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A Nemzetközi kulturális projektek menedzselése címet viselő szemináriumon a tárca nemzetközi ügyekért felelős szakállamtitkára elmondta: több mint 13 évet élt Nagy-Britanniában, és mint a londoni Magyar Kulturális Központ volt igazgatója, megtapasztalta, kultúránkat csak úgy tudjuk megismertetni, ha kapcsolatokat építünk.

A 2004-es, szigetországbeli Magyar Magic programsorozat eredményes modellje megmutatta, hogy a magyar kultúrát elsősorban a nemzetközi párbeszéd révén lehet határainkon túl is láthatóvá tenni - vélte Bogyay Katalin.

A szakállamtitkár szerint a KultúrPont Iroda által szervezett kétnapos szeminárium már a gyakorlatról szól, és praktikus segítséget nyújt a nemzetközi projekteken dolgozó kulturális szakembereknek.

A konferencián Monica Urian de Sousa, az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatóságának munkatársa nyújt betekintést a kultúrák közötti párbeszéd európai évének programjába. Jean-Pierre Deru, a brüsszeli Marcel Hicter alapítvány igazgatója műhelyfoglalkozáson mutatja be, hogyan működtethetők eredményesen a nemzetközi hálózatok.

Julia Rowntree sokéves múltra visszatekintő tapasztalatait osztja meg a szeminárium résztvevőivel, akik a forrásteremtési tanácsadó előadásán és műhelyfoglalkozásán megtudhatják, hogyan alakítható ki gyümölcsöző kapcsolat az üzleti szféra, a művészeti és civil kezdeményezések között. Az Artemisszió Alapítvány munkatársa, Kiss Balázs pedig azt mutatja be, melyek azok az interkulturális képességek, amelyek a nemzetközi projektek sikeres megvalósításához szükségesek.

Az Európai Bizottság 2008-at a kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította. A programsorozat - amelynek mottója: "Együtt a sokféleségben" - a kultúra és média, az oktatás és tudomány, a migráció, a kisebbségek, a többnyelvűség, a vallás, a munkahely, valamint az ifjúság témakörén keresztül próbálja elősegíteni egymás jobb megértését.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok