2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kurzus a mestertől

2008. szeptember 15.
Rév Lívia, az 1947 óta Franciaországban élő világszerte elismert zongoraművésznő szeptember 8-i koncertje volt a nyitóestje a Párizsi Magyar Intézetben (PMI) fiatal tehetségek számára tartott mesterkurzusának. A művésznő, aki a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából megkapta a francia állam legnagyobb kitüntetését, a Becsületrendet, szeptember 9-től 15-ig foglalkozik a kurzuson résztvevő, leendő vagy már aktív zongoristákkal.
A PMI koncertterme zsúfolásig megtelt az idény nyitóünnepségén, Rév Lívia szóló zongorakoncert-estjén. A koncert előtt a művésznő kihasználta az alkalmat, hogy bemutassa nevelő tanára, Varró Margit 1921-ben írt zenepedagógiai könyvének ez évben megjelent francia fordítását. A Francia Rádió és a BBC által is "minden idők legjobb Chopin Nocturne játékosának" választott művésznő az est folyamán Chopin-en kívül Bachot, Lisztet, Mozartot és Ravelt játszott, mindezt Bartók gyerekdalaival fűszerezve, így - valószínűleg először - a Boci-boci tarka hatalmas sikert aratott Párizsban.

A koncert másnapján megkezdődött a "műhelymunka", a művésznő által vezetett, immár 17. alkalommal megrendezett mesterkurzus. A résztvevő diákoknak az egyhetes oktatás során a PMI biztosított szálláslehetőséget. "A régi tanítványaim közül már többen is mesterkurzusokat tartottak, amikor nekem még mindig nem volt hozzá bátorságom" mondja Rév Lívia. "Akkor még elképzelni sem tudtam, hogyan lehet egyszerre ennyi diákkal foglalkozni. Legtöbbjük már diplomás zongoraművész, és azt hiszik, lehet még tőlem valamit tanulni - nevet a művésznő. De az igazság az, hogy azt a tudást szeretném nekik átadni, amit nekem volt szerencsém megtanulni olyan kivételes tanároktól, mint Varró Margit és Weiner Leó."

Rév Lívia a Francia Becsületrendet egy későbbi időpontban a Párizsi Magyar Intézetben veszi majd át, előre láthatólag Christine Albanel francia kulturális miniszter jelenlétében.

Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok