2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Lajkó Félix elkápráztatta a lengyeleket

2008. december 8.
Lajkó Félix hegedűvirtuóz fergeteges sikerű koncertet adott a varsói Királyi Várban szombaton abból az alkalomból, hogy új helyen nyílt meg a Magyar Kulturális Intézet. Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális minisztérium szakállamtitkára a hangverseny közönségét köszöntve kiemelte, hogy ezentúl XXI. századi színvonalú és technikai felszereltségű helyen fogadhatja vendégeit az új varsói intézet.
Lajkó Félix a varsói Királyi Vár tükörtermében telt ház előtt váltogatva hangszereit, hol citerán, hol hegedűn játszott. Kísérőtársa Brasnyó Antal brácsaművész volt. A zenészek szuggesztív előadásmódjukkal és különös muzsikájukkal, amelyben magyar, cigány, román, jiddis és balkáni dallamok keverednek, elkápráztatták a hallgatóságot. A közönség állva ünnepelte a művészeket, ami a legnagyobb tetszésnyilvánítás Lengyelországban - jegyezte meg  Gordon István intézetigazgató.
 

Fotó: Gordon Eszter
 
Csák Ferenc szakállamtitkár elmondta: jó volt magyarnak  lenni Lengyelországban, különösen szombaton késő este,  mert a Lajkó-koncert mellett nagy elismerést aratott a kortárs magyar irodalom is Esterházy Péter személyében, aki elnyerte Wróclawban az Angelus közép-európai irodalmi díjat, s olyan versenytársat előzött meg, mint Günter Grass német író.
 
Az államtitkár beszélt arról is, hogy pár órával az új magyar ház avatása után érkezett Varsóba, mert korábban részt vett Bakuban az Európa Tanács kulturális minisztereinek tanácskozásán, amelyen a keresztény és az iszlám kultúra együttéléséről volt szó. Itt tárgyalt a lengyel szakminiszterrel megköszönve neki az új magyar intézet létrejöttében nyújtott segítségét. Szó volt köztük arról is, hogy Lengyelország szeretne bekapcsolódni a Pécs  - 2010  Európa Kulturális Fővárosa programba, erről a Művészeti Tanácsban tárgyalnak majd.
 
 
Csák Ferenc Varsóban Kiss Róbert magyar nagykövettel arról tanácskozott, miként lehetne a követségi épületeket, így a kereskedelmi kirendeltséget a kulturális intézeten kívül például közgyűjtemények bemutatására használni.
 
Megemlítette, hogy folytatódik a külföldi magyar intézetek felújításának programja, azaz évente megújítanak egy-egy intézetet 2011-ig, a magyar EU-elnökség idejéig. 2009 első felében hozzákezdenek a Párizsi Magyar Intézet és a vendéglakások renoválásához. 2011-ben ugyanis nagy szerepet szán a kulturális kormányzat az intézeteknek nemcsak a magyar kultúra, hanem valamennyi, az országgal összefüggő információ terjesztésében.
 
mti
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok