2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz és népzene szakos hallgatói a párizsi Centre Pompidou-ban

2008. március 7.
Március 13-án, csütörtök este a Centre Pompidou negyedik és ötödik emeletén, a Modern és Kortárs Művészeti Múzeum állandó gyűjteményének kiállítását a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz és Népzene tanszékének 21 kiváló hallgatója veszi birtokba, a múzeum csendjét a művek zenei interpretációjával megbontva.

A négy éve tartó Jeudi's (Csütörtökök) olyan performansz sorozat, melynek keretében művészeti iskolákat kérnek fel a Centre Pompidou - Musée d'Art Moderne et Contemporaine gyűjteményének sajátos interpretációjára. A diákok által előre kidolgozott koncepció szerint a rövid előadásokból és improvizációkból álló estén a látogatók új megközelítéseket, értelmezéseket és érzelmeket kaphatnak a huszadik század fontos műalkotásairól. A sikeres kezdeményezés mindig hatalmas tömegeket vonz (kb. 1200 látogató), hiszen a múzeum hangulata, termei teljesen átalakulnak. Az LFZE Jazz és Népzene szakosok közül kiválasztott növendékek

2008. március 13-án, csütörtök este fél nyolctól kilencig lépnek fel Párizs legnagyobb művészeti fellegvárában, Keleti Fuvallat (Souffle d'Orient) fantáziacím alatt.

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - ahol Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán tanított hallgatói muzsikájukkal új életet varázsolnak a csöndes termekben lévő műtárgyakba. A performanszok a különböző eredetű, Magyarországon és Kelet-Európában fellelhető népzenék és a klasszikus zene talajából indulnak, illetve jazz-improvizációkból állnak majd. Ez az alkalom rendkívül fontos esemény a magyar kultúra terjesztésének folyamatában, melyre a franciák amúgy is rendkívül fogékonyak és nyitottak. Fellépő diákok: Ávéd János, Borbély Miklós, Csókás Zsolt, Eged Márton, Feke Zsolt, Fenyvesi Márton, Földesi Ádám, Guessous Majda Mária, Hajdú Klára, Harcsa Veronika, Kovács Marci, Oláh Dezső, Pintér Péter, Subicz Gábor, Szabó András, Szabó Csobán Gergő, Szűcs Marietta, Takács Éva, Tóth Luca, Varga Bendegúz, Zimber Ferenc.

Az előadást a Zeneművészeti Egyetem professzorai, Binder Károly, Borbély Mihály és Richter Pál készítették elő, szorosan együtt dolgozva a múzeum pedagógiai programjának vezetőivel és gyakornokaival. A hallgatókat Friedrich Károly docens kíséri el Párizsba. A projekt megvalósításához jelentős támogatást nyújtott az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Párizsi Magyar Intézet.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok