2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Litván-magyar történelmi konferencia

2008. november 4.
Október 29-én litván-magyar kultúrtörténeti szakmai konferenciára került sor a Tallinni Magyar Intézet és a Litvániai Magyarok Kulturális Szövetsége szervezésében, a Magyar Nagykövetség és a Litvániai Nemzeti Kisebbségek Hivatala támogatásával. A konferencia témája országaink történelmi és kulturális kapcsolatainak 17. századi emlékei voltak Báthory István és Bekes Gáspár tevékenységének fényében.
A konferencia elején Noszkó-Horváth Péter vilniusi magyar nagykövet, Antanas Petrauskas, a Litván Nemzeti Kisebbségek Hivatalának igazgatója, és Audroné Kasperaviciené, a Vilniusi Várak rezervátuma (műemlékvédelmi hivatal) igazgatója mondott megnyitó beszédet, illetve köszöntést.

Bevezető előadásában dr. Genuté Kirkiené professzor elemzést adott Báthory István litvániai tevékenységéről és szerepéről. Ezt követően Naglis Navakas, a fiatal történésznemzedék képviselője "Báthory Istvánnak a 'lublini' kor politikusaival való kapcsolata" címmel, Szentmártoni Szabó Géza, az ELTE Régi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének tanára pedig "Bekes Gáspár útja Litvániába" címmel tartott előadást. A konferencia második részében dr. Raimonda Ragauskiené, a Litvániai Történelmi Intézet kutatója beszélt a Báthory-korban Litvániában megfordult híres magyarjairól, Dr. Sigitas Narbutas, a Litván Irodalom Intézetének munkatársa pedig a Litván Nagyfejedelemség-kori írásokban fellelhető magyarokra vonatkozó irodalmi portrékról.

A konferenciát az elméleti előadásokból a gyakorlati élet felé való átvezetésként Gediminas Gendrénas, a Vilnius Várak Rezervátuma (műemlékvédelmi hivatal) geológiai főelőadójának a vilniusi Bekes-hegy, illetve a Báthory István által emelt, de 1837-ben elpusztult Bekes-emlékmű felújításával, vagy emléktáblával való megjelölésének módjával foglalkozó előadása zárta le.

A konferenciát végig rögzítette a "Labas" Tv (a litván nemzeti tv egyik csatornája) és riportot készített Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténésszel.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok