2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Londonban is óriási sikert aratott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vándorkiállítása

2008. szeptember 16.
Hatalmas volt az érdeklődés a London Design Fesztivál hivatalos programjaként megrendezett Taste MOMEnts megnyitóján. A kiállítást Czakó Borbála londoni magyar nagykövet, Dr. Takács Ildikó Katalin, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója és Kopek Gábor a MOME rektora nyitották meg.
Hétfő este London szívében, a Trafalgar téren, a St Martin-in-The-Fields templom kávézónak és kiállítótérnek átalakított kriptájában a mai magyar kortárs dizájn legprogresszívebb alkotóinak munkáival ismerkedhettek meg az érdeklődők. A vándorkiállítás Helsinki és Berlin után hétfő este érkezett Londonba, ahol a rangos London Design Fesztivál részeként népszerűsíti a kortárs magyar dizájn eredményeit.

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Takács Ildikó, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója kifejtette, hogy mennyire örül annak, hogy egy ilyen magas színvonalú, izgalmas kiállítás bemutatásában működhetett közre. Mint elmondta, a Kulturális Központ a továbbiakban is szeretne hasonló együttműködésekben részt venni a MOME-val, illetve szeretné, ha ennek a kiállításnak a sikere arra ösztönözné a hazai kulturális intézményeket, művészeti egyetemeket, hogy hasonló "utaztatható" projekteket, kiállításokat szervezzenek. Ilyen együttműködések elősegíthetik, hogy az LMKK illetve más országok kulturális intézetei tapasztalatait és kapcsolatait hasznosítva a magyar kultúra legjavát mutassa be a befogadó országban.


A Taste MOMEnts huszonnégy, a MOME-n átlagosan három-négy éve végzett fiatal tervező munkáit tömöríti. A MOME kiállítása hiánypótló, hiszen 2008-ban ez az egyetlen, széles alkotói területet átölelő dizájnkiállítás, amely Magyarországot bekapcsolja a dizájn nemzetközi véráramába. A Taste MOMEnts egyetlen hosszú asztalon vonultatja fel a kiállított tárgyakat; a "dizajn lakoma" így egyfajta meghívást jelent a magyar dizajn asztalhoz a párbeszéd reményében.
A tárlat szeptember 20-ig tekinthető meg a Cafe in the Crypt-ben.
Magyar vonatkozású érdekesség még, hogy a London Design Fesztivál egyik eseményén, a 100% Design kiállításon Boronkay Linda saját standon mutatja be díjnyertes alkotását. Boronkay június végén nyerte el a Britain's Best Emerging Interior Designer, vagyis a Nagy-Britannia Legtehetségesebb Fiatal Belsőépítésze titulust. Saját standját szeptember 18. és 21. között tekinthetik meg az érdeklődők Earls Courton.

Taste MOMEnts
A kiállítás kurátora Halasi Rita.
Kiállítók: Baranyai András, Barka Melinda, Ducki Tomek, Farkas Zsófia,Gáspár György, Gera Noémi, Je suis belle, Kasza Julianna, Kárpáti Tibor,Kudász Gábor Arion, Lakos Dániel, Lipóczki Ákos, Magyarósi Éva, Marton Zsolt, Mezei Ildikó, Orlai Balázs, Pozsgai Fruzsina, Püspök Balázs, Stark Attila, Sirály Dóra, Szöllősi Géza, Luu Anh Tuan, USE, Zana Krisztián.

London Design Festival
Hat éve jelentkezett először a London Design Festival, amely mára már a világ egyik legrangosabb dizájn eseményévé nőtte ki magát. A fesztiválon évente több mint 128 installációt mutatnak be mintegy 50 helyszínen. A fesztivál minden évben több helyszínről jelentkezik, változatos programokkal. A egy hetes eseménysorozat részeként a 100% Design kiállításon például a fiatal belsőépítészek munkáival ismerkedhetnek meg a látogatók, míg a London Sátorban elsősorban brit alkotók, kézművesek munkáit mutatják be.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok