2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Magyar Állami Népi Együttes hatalmas sikere Hongkongban

2008. március 17.
Álló, ovációs taps köszöntötte a Magyar Állami Népi Együttes Hungarian Concerto - Hommage á Bartók Béla című előadását március 15-én, szombaton este, a magyar nemzeti ünnepen Hongkongban - mondta el a helyszínről az MTI-nek Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.
MTI - A kétezer embert befogadó színházterem teljesen megtelt a bemutatóra, sőt a vasárnap délelőtti matinéra és az esti előadásra is elfogyott minden jegy. Vasárnap este az állami népi együttes műsorával ér véget a 36. Hongkongi Nemzetközi Művészeti Fesztivál.
 
"Felemelő érzés volt szombaton este magyarnak lenni a hongkongi nagyszínházban" - mondta a szakállamtitkár, hozzátéve, hogy a vendégekkel beszélgetve kiderült, eddig nem is ismerték a magyar népzenét, néptáncot, s az előadástól el voltak ragadtatva.
 
A Szabadság, szerelem nevű kínai magyar kulturális évad harmadik helyszínén, Hongkongban február 28-tól május 4-ig tartanak a magyar rendezvények, amelyek kapcsolódtak az ottani nemzetközi fesztiválhoz is. Előtte Pekingben és Sanghajban szerepeltek magyar művészek.
 
A hongkongi fesztiválra olyan rangos művészeket és együtteseket hívtak meg a világból, mint például Pina Bausch táncszínháza a németországi Wuppertalból, a Londoni Filharmonikusok vagy Peter Brook angol színházrendező párizsi kísérleti műhelye, a Bouffes du Nord színház - tette hozzá Bogyay Katalin.
 
Ebbe a sorba illeszkedett Schiff András zongora- és Perényi Miklós gordonkaművész koncertje, valamint Fehér László festőművész kiállítása a belvárosi Pao Galériában. A legnagyobb példányszámú helyi napilap, a Hong Kong Commercial Daily egész oldalas, képekkel illusztrált írást közölt a Fehér-kiállításról.
 
Bogyay Katalin együtt járt a tárlaton Siu Fai-ving neves honkongi festővel, aki kollégái nevében is úgy fogalmazott, hogy Fehér László látásmódja megragadta az ottani művészeket és a közönséget egyaránt.
 
Hétfőn a Hongkongi Egyetem Múzeumában Stein Aurél (1862-1943) Belső-Ázsia világhírű kutatója életéről és munkásságáról nyílik kiállítás. Hiller István miniszter 2006 novemberében tárgyalt Hongkongban és találkozott Paul Kannal, a kínai világörökség szervezet elnökével, aki fölvetette, hogy szívesen támogatna egy Stein Aurél kiállítást, és kölcsönözne magángyűjteményéből leveleket, dokumentumokat a tárlatra.
 
Másfél év múlva létrejött a kiállítás a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Keleti Gyűjteménye, Paul Kan és a Hongkongi Egyetem együttműködésében.
 
Bogyay Katalin megjegyezte, hogy Kínában "nyitottság és érdeklődés van a magyar kultúra iránt, s a márciustól májusig terjedő időszak jól kiválasztott időpont a bemutatkozásra, jó lehetőség, hogy a névjegyünket letegyük, első országként a közép-európai régióból."
 
Kína hatalmas, fejlődő kulturális piac, a magyar kulturális tárca erős kezdést akart ezen a piacon, amely már érezteti is hatását, mert az ott szerepelt művészek sorra kapják a visszahívásokat.
 
Tisa Ho, a hongkongi nemzetközi fesztivál igazgatónője szívesen eljönne Magyarországra, közös programok előkészítésére, Paul Kan csak első lépésnek tartja a Stein Aurél kiállítást, mert szívesen részt venne egy nagyobb, a briteket is bevonó tárlatba. Stein Aurél életművének javát ugyanis a britek őrzik - összegezte röviden az eddigi eredményeket Bogyay Katalin szakállamtitkár.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok