2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar filmek az Egyesült Királyságban

2008. november 26.
Szinte nem telik el olyan hét, hogy ne mutatnának be magyar filmet a szigetországban. Múlt héten a Zsidó Film Fesztiválon Forgács Péter Miss Universe 1929 című filmjét mutatták be, míg a Londoni Magyar Kulturális Központ novemberi filmklubja keretében Gigor Attila A Nyomozóját vetítette. November 20-án Bristolban, az Encounters rövidfilm-fesztiválon Szirmai Márton Szalontüdő című kisjátékfilmjét élvezhették a nézők, 29-én pedig, ugyancsak az LMKK támogatásában, az Életek éneke című dokumentumfilm brit premierje lesz látható az Art Doc fesztivál keretében.
Forgács Péter Balázs Béla-díjas művész 2007-ben készült dokumentumfilmje szerepelt a november 7. és 20. között zajló Zsidó Film Fesztiválon, Londonban. Az 1997-ben Brightonban Judy Ironside kezdeményezésére indult fesztivál célja elsősorban a kulturális különbözőség elfogadtatása, népszerűsítése. A világ számos országából érkező filmek vetítése mellett a fesztivál meghívott filmkészítőivel is beszélgethetnek a látogatók. Forgács Péter független filmes Miss Universe 1929 - Lisl Goldarbeiter - a Szépség útja című művével vett részt az idei fesztiválon, majd az azt követő beszélgetésen.

Lisl Goldarbeiter és unokatestvére, az amatőr filmes Tenczer Marci érdekes történetét elmesélő dokumentumfilm már több nemzetközi fesztiválon szerepelt, és idén elnyerte a San Fancisco Zsidó Filmfesztivál Freedom of Expression díját is.

A nyomozó

Gigor Attila Magyarországon is nagy sikerrel játszott filmjét vetítette az LMKK népszerű Film Klubja november 20-án. A rendező ebből az alkalomból a brit fővárosba látogatott, és a vetítés után a Kulturális Központban mesélt filmjéről és eddigi pályafutásáról.

A hazai mozikban rendkívüli sikert elért A Nyomozó című film egyébként tetszést aratott a brit közönség soraiban is. A Londoni Magyar Kulturális Központ havi Film Klubja, mely már évek óta mutatja be lelkes közönségének Magyarország filmjeinek legjavát, egyre népszerűbb a London Film School hallgatóinak körében is.

Az LMKK Film Klubban december elején Alföldi Róbert Nyugalom című filmje várja a mozik szerelmeseit.

Szirmai Márton Szalontüdő című, 2006-ban készült kisjátékfilmje is nagy sikerrel szerepelt az Encounters rövidfilm-fesztiválon. Az idei évben már számos filmes seregszemlén ért el kiemelkedő eredményt a hatperces kisfilm, többek között a római MEDFILM fesztiválon. Nagy Bandó András Ízes beszéd című kötetének egyik novellája, A szalontüdő filmes adaptációja Bristolban is nagy tetszést aratott.

November 18. és december 8. között immár második alkalommal kerül megrendezésre az európai dokumentumfilm fesztivált, idén What's Art Doc? elnevezéssel. Az EUNIC, az Európai Kulturális Intézetek Egyesülete által szervezett seregszemlén egyszerre több helyszínen számos országból érkezett dokumentumfilmet láthatnak az érdeklődők. Az idei fesztivál fő témája a művészet megjelenítése a dokumentumfilm által. Magyarországról Bereczki Csaba Életek éneke című alkotását a Francia Intézet vetíti november 29-én.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok