2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar-horvát kulturális államtitkárok Pécsett

2008. október 2.
A november elején Pécsett sorra kerülő magyar-horvát közös kormányülésen kiemelt helyen szerepel a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program, valamint a két ország kulturális miniszterei által aláírt együttműködési megállapodás.
Szerdán a baranyai megyeszékhelyen ennek jegyében folytatott megbeszéléseket Nina Obuljen, a Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériumának kulturális államtitkára Csák Ferenccel, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális államtitkárával, kiemelt helyen kezelve, miként jelenik meg a horvát kultúra az EKF 2009-es, valamint 2010-es programjaiban.

A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Csák Ferenc egyebek mellett elmondta, a megbeszélések középpontjában elsődlegesen az állt, hogy Horvátország milyen programokkal vesz részt a Pécs 2010 Európa Kulturális Főváros projektben. Emellett szó volt a horvát féllel közösen az EKF mind szélesebb körben történő megismertetésére induló közös népszerűsítő kampányról is, kihasználva azt a lehetőséget, hogy Horvátország kiemelt kulturális és turisztikai célpont Európában.

Nina Obuljen horvát kulturális államtitkár mindezeket a következőkkel egészítette ki: Pécs kulturális életében komoly szerepet játszik az itt élő horvát kisebbség. Horvátország ezért is vállal jelentős szerepet abban, hogy az EKF sikeres legyen.

Többek között a Pécsi Horvát Színház bővítése és felújítása is e program részeként valósul meg, valamint komoly tárgyalások folynak egy, a Zrínyiek életét bemutató opera, valamint egy varasdi zeneszerző által komponált passió koprodukcióban történő bemutatásáról.

Nina Obuljen elmondta: a horvát kormány megteremti a hátterét annak is, hogy a horvát városok, az ott élők is bekapcsolódhassanak az EKF programfolyamába, részesei lehessenek a Pécsett zajló eseményeknek.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok