2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Interferenciák Bordeaux-ban

2008. március 31.
Magyar interferenciák címmel kulturális rendezvénysorozat kezdődik a bordeaux-i Michel de Montaigne Egyetemen.
Magyar interferenciákA rendezvénysorozat a több nyelvben, több kultúrában, több korban egyidejűleg való létezésből fakadó kifejezésmód gazdagságát helyezi előtérbe: a világok közti átjárhatóság megjelenítésének egyezéseit és különbözőségeit, a létrejövő művekben ezek szerepének jelentőségét, helyét igyekszik feltárni és bemutatni közönségének, a meghívott alkotók személyes részvételével és műveik interpretálásával. A kulturális találkozások célja, hogy párbeszéd alakulhasson ki a hasonló emberi és művészi problémákat tárgyaló alkotók között.

Az első napon felolvasóesttel egybekötött író-olvasó találkozóra várják az érdeklődőket a Les Mots Bleus belvárosi kávéházba, ahol találkozhatnak Eva Kristina Mindszenti írónővel és László Mindszenti festővel beszélgethetnek. Eva Kristina Mindszenti A váratlanok (Stock, Paris, 2007) című regényéből Anny Leemann színésznő és Takács Mónika, a bordeaux-i Michel de Montaigne Egyetem magyar lektora olvas fel.

2008. április 1-jén nyílik a Vent d'Est Galériában Philippe Pons, bordeaux-i fotóművész, Termalni című kiállítása.

A Magyar Interferenciák hivatalos nyitóestjét a Bordeaux mellett élő Kurtág György zeneszerzőnek szentelik a szervezők. 2008. április 2-án Kele Judit Gyufaember című dokumentumfilmjének bemutatása után, a Quatuor Rosamonde előadásában hallgathatja meg a bordeaux-i közönség Kurtág György Mikrolűdjeit a zeneszerző fiának személyes részvételével, Franciaország legnagyobb magánkönyvesboltjában, a bordeaux-i Librairie Mollat-ban. A fesztivált Aymar de Baillenx, Bordeaux tiszteletbeli magyar konzula nyitja meg.

Ezen a napon Magyar Interferenciák: a határok kérdése az irodalomban és a történelemben címmel konferenciát szerveznek a Michel de Montaigne Egyetemen. Az előadók: Daniele Sabbah, François Cadilhon, bordeaux-i egyetemi tanárok és Takács Mónika, magyar lektor.

2008. április 3-án Az irodalom a nyelvek és kultúrák dualitásában című író-olvasó találkozó résztvevői Eva Kristina Mindszenti Franciaországból (Les inattendus (A váratlanok), Stock, 2007) és Tamás Dobozy Kanadából (Dernieres notes (Utolsó feljegyzések), Les Allusifs, 2006) lesznek.

A Fnac kiállítótermében március 21-én nyílt meg a Fekete Vali és Sébastien Péchenart Randevú a Budapest, un passé pas si simple... című könyvének fotóiból válogatott kiállítás. Április 4-én az alkotókkal is találkozhat itt a közönség. A beszélgetésre meghívást kapott Philippe Pons bordeaux-i fotóművész, akivel Dominique Blin, a bordeaux-i Michel de Montaigne Egyetem kommunikáció tanára beszélget.

2008. április 5-én Koltai Lajos Sorstalanság és Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjeit vetítik a Jean-Eustache moziban.

A Magyar Interferenciák rendezvénysorozatot Snétberger Ferenc és Markus Stockhausen Streams koncertje zárja 2008. április 7-én a Port de la Lune jazzklubban.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok