2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A magyar intézetek segítségével idén már öt európai nagyvárosban léphetnek fel magyar zenekarok a Zene Ünnepén

2008. január 21.
Az idei lesz a harmadik év, amikor a francia fővárosban a Zene Ünnepén magyar zenekarok külső helyszínen, százak-ezrek előtt léphetnek fel. A Párizsi Magyar Intézet (PMI) idén is pályázat útján választja ki a fellépőket.
Derdák András igazgató eredeti célja az volt, hogy minél több magyar tehetség kapjon esélyt a francia nyilvánosság előtt való bemutatkozásra. Tavaly 127 együttes, vagyis mintegy 800 zenész jelentkezett. A sikeres programhoz idén csatlakoznak a berlini, a brüsszeli, a londoni és a pozsonyi magyar intézetek is. Közös pályázatuk célja a Zene Ünnepén való egyszeri fellépésen túl az, hogy a kiutazó zenekarok a kint töltött maximum 6 nap alatt saját csatornáikon elindulva, önállóan megszervezhessék következő turnéikat.

Az intézetek biztosítják a kiutazást és elszállásolást a zenészek és menedzsereik számára is, vállalják a helyszínen terjesztendő idegen nyelvű szórólapok (zenekaronként 500db) elkészítését, az anyagok eljuttatását az adott ország szaksajtójához, továbbá a zenekar bemutatkozó anyagának megjelentetését a saját honlapjaikon, mindezzel segítve a művészek külföldi piacokhoz való hozzájutását.

Olyan zenekarok jelentkezését várják, akik szívesen képviselik hazánkat a magyar népzene gyökereiből táplálkozó, de a XXI. század zenei stíluselemeit is felhasználó muzsikájukkal, és ambíciójuk együttműködni angol, belga, francia, német, illetve szlovák szervezőkkel, művészekkel, és öntevékenyen keresik a kapcsolatokat jövőbeni külföldi megjelenésük számára.

A kiválasztott kb. 10 magyar zenekarnak május végén (25-26-án) kétnapos fesztivált szervez a Gödör Klub, hogy a hazai nagyközönség is láthassa-hallhassa, kik képviselik idén Magyarországot Európa nagyvárosaiban. Így a pályázók a külföldi fellépésen kívül egy budapesti koncertre is lehetőséget kapnak.

A Zene Ünnepét először 1982-ben rendezték meg Franciaországban. Azóta is minden évben, az összes francia településen legalább egy koncerttel vagy utcabállal megemlékeznek a zenéről ezen a napon. Európai méretűvé 1985-től vált az ünnep, azóta a kontinens számos országában rendeznek koncertsorozatokat és teremtenek igazi fesztiválhangulatot minden év június 21-én. A mára nemzetközivé vált rendezvény gondolata akkor is, most is ugyanaz: kicsiknek és nagyoknak, szegényeknek és gazdagoknak egyaránt ingyenessé és ezáltal elérhetővé tenni a zenét.

A francia fővárost egy teljes napra muzsikaáradatba borító rendezvénysorozaton tavaly a már valódi profizmusra és hazai ismertségre szert tett Napra és Zuboly zenekarok, valamint az ifjú tehetségeket számláló, külön e pályázatra készült repertoárral jelentkező Live Act formáció képviselte hazánkat. Tavaly előtt Lakatos Róbert és a Rév, valamint Mitzura lépett fel a francia-magyar közönség előtt.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok