2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Törley-kiállítása Tallinnban

2008. november 5.
Az elmúlt évben nagy sikerrel lezajlott, a 125 éves Törley Pezsgőpincészet történetét ismertető kiállítást a múzeum és a Tallinni Magyar Intézet az Észt Történeti Múzeum középkori falai között mutatja be. A tárlatot S. dr. Nagy Anikó, a múzeum igazgató-helyettese nyitja meg.
Törley József 1882-ben jött haza Franciaországból pezsgőgyárat alapítani, elterjeszteni és megszerettetni a gyöngyöző társasági italt itthon is. A Törley Pezsgőgyár története napjainkig tartó sikertörténet. Alapja: hagyomány és minőség. Erről szólnak a kiállításon a színes reklámok, dokumentumok, soha fel nem bontott egykori pezsgős üvegek, poharak. Munkaeszközök, szakszerűen felrakott pezsgőmáglya, fotónagyítások idézik a hajdani budafoki pincészetet. Képeslapok pezsgővel kívánnak boldog újévet egy évszázad távlatából.

A szabadkai születésű Törley franciaországi tanulmányok után hazatérve Budafokon talált ideális helyet a pezsgőgyárhoz, amelyet francia szakemberek szereltek fel. Természetesen francia származású volt az önállósodásáig gyárvezetőként dolgozó Louis François is. Törley folyamatosan fejlesztet, több, a pezsgőgyártásban később általánossá vált újítás az ő nevéhez fűződik. Talán ezért sem véletlen, hogy csakhamar a "császári és királyi udvari szállító" címet viselte, illetve, hogy világszerte exportálta a mámorító, gyöngyöző italt. Nem túlzás azon állítás, hogy Törley József kora egyik legkiemelkedőbb "marketing guruja" volt, hiszen felismerte a marketing jelentőségét és ügyesen alkalmazta is azt. Az ötletes, művészien megrajzolt plakátok, a logóval ellátott számolócédulák és menükártyák ma már természetesnek tűnnek, Törley korában azonban újításnak számítottak. Híres pezsgő márkája volt a Talizmán, amit már 1885-ben is reklámozott, majd a Casino pezsgő. Később több jól hangzó pezsgő-márkanevet vezetett be a piacra. Elérte azt, hogy a magyar pezsgő egyet jelent a Törley pezsgővel.

Ma már kevesen tudják, hogy a társadalmi felelősségvállalás - mai divatos szóval CSR (Corporate Social Responsibility) -, tekintetében is élen járt: a szegényeknek rendszeresen adakozott, dolgozói számára lakásokat építetett, valamint sok szegény, de tehetséges gyermek számára alapítványa nyitotta meg a tanulás felé vezető utat. Nemzetközi eseményeire különös gonddal készült, hogy vendégei a magyar konyha jó hírét vigyék szerte a világba. Maga is szerepet játszott egy fejlettebb étkezési kultúra megteremtésében a polgárosodó Magyarországon. A két világháború közötti világban óriási kultusza volt a minőségi pezsgők fogyasztásának, a "pezsgő" társadalmi élet az üzletre is jó hatással volt. A háború utáni államosítás a pezsgőgyárat is elérte. Azonban a rendszerváltoztatás után ismét - a minőség és az innováció eredményeként - piacvezetőként uralja a magyar pezsgőpiacot.

A Törley pezsgő Észtországban a legkelendőbb magyar termék. Ebben az esztendőben a gyártó és az importőr tervei szerint elérik a másfél millió eladott palackot.

A magyar ipartörténeti kiállítás november 6-tól a jövő év januárjáig látható az észt fővárosban.

A kiállítás a múzeum honlapján:
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok