2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar kézművesek először a Jeruzsálemi Nemzetközi Vásáron

2008. augusztus 1.
Magyarország idén először vesz részt a népművészet két mesterével a Jeruzsálemi Nemzetközi Kézműves Vásáron, amelyet augusztus 11. és 23. között tartanak 53 ország kézműveseinek részvételével.
Radácsi Piroska hajdúszoboszlói népi hímző és Gosztonyi Zoltán kaposvári fa- és csontfaragó utazását és részvételét a vásáron Lányi Eszter, a Tel-Avivban dolgozó kulturális szakdiplomata szervezte meg és az utaztatásukat saját éves keretéből finanszírozta.

A kulturális diplomata elmondta az MTI-nek, hogy Izraelben nagy kultúrája van a kézművességnek, az emberek nagyon szeretik és vásárolják ezeket a míves tárgyakat.

32 éve rendezik meg a jeruzsálemi vásárt, mégpedig az óvárosi Jaffa kapuhoz közeli Szultán-völgyben, ahol ötezer négyzetméteren állíthatják ki portékáikat a mesterek. Izraelt 150 kiváló kézműves képviseli. A pavilonok este 6 és 11 óra között lesznek nyitva - tette hozzá Lányi Eszter.

Radácsi Piroska sokfelé járt már Európában, de ilyen messze még nem volt - vallotta meg kissé szorongva az MTI-nek. Gosztonyi Zoltán ugyanígy van ezzel, ő is nagy kíváncsisággal várja az utazást.

A hajdúszoboszlói népi hímző asszony elmondta, hogy sokféle holmit készített a jeruzsálemi vásárra, díszpárnát, terítőt, futót, falvédőt, szalvétát különböző hímzéssel, így matyóval, sárközivel, kalocsaival, széki és vasi mintával. Olyan darabokat visz, amelyeket el lehet adni. Van ugyanis pár olyan munkája - rece- és úrihímzéses - amely védett, és csak kiállításra teheti ki.

Radácsi Piroska most a kinti viseletén dolgozik, könnyebb holmikat, magyaros szabású ruhát, meg kétrészest - szoknyát és nyakba húzott fehér blúzt - készít magának, mert ahogy mondta "16 napot leszek Jeruzsálemben, és a melegben is szépen kell kinéznem."

Gosztonyi Zoltán kaposvári fa- és csontfaragót az MTI Debrecenben, a Bartók Kórusfesztiválon érte utol, mert ahogy elmondta, a Vikár Béla Vegyeskar tagja, fiatalabb korában pedig népitáncos volt. Magyarázatként hozzátette: "a faragás otthonülő munka, az énekpróbára meg hetente kétszer el kell járni, megborotválkozni, felöltözni és így társaságra is lel az ember."

Gosztonyi Zoltán somogyi pásztorfaragást művel: csontból, szaruból, fából farag ékszertől a bútorig sok mindent, van amikor az anyagokat kombinálja. Jeruzsálembe apróbb darabokat, nyakba való díszeket, kitűzőt, asztali ceruzatartót, fa gyerekjátékokat, ördöglakatot visz.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok