2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Masala - "Fókuszban a magyar kultúra" hat héten át Indiában

2008. január 16.
Magyar Masala címmel az Oktatási és Kulturális Minisztérium egy hathetes kulturális programsorozatot rendez Indiában, melyet a tárca ebben az évben még több más Európán kívüli országban is szeretne megvalósítani. Az eseménysorozat, amely méltó keretet ad a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Delhi Magyar Tudományos és Kulturális Központ számára, 2008. január 16-án vette kezdetét.
Az Európai Unióban az idei év a "Kultúrák közötti párbeszéd éve" - a Magyar Masala, a "Fókuszban a magyar kultúra" című kulturális rendezvénysorozat is ebben a gondolatkörben fogant. A masala az az ázsiai fűszerkeverék, mely sokféleségével adja meg azt az ízvarázst, mely annyira jellemző az indiai ételekre. Mi, magyarok jól tudjuk, hogy a magyar kultúra karaktere egyszerre tradicionális és újszerű: az organikus és a mai modern elemek gyönyörű keveréke. Ezt a sokféleséget szeretnénk megmutatni Indiában is.

Az ázsiai régióban ez már a második kulturális megjelenésünk. A tavalyi évben indított, és jelenleg is folyó kínai kulturális évad után a kulturális és oktatási tárca hasonló sikerrel szeretne bemutatkozni Indiában is.

A Magyar Masala január 16-án Bangalorban, a Sumukha Galériában a "Mesterek és fiatal tanítványaik" című tárlat bemutatásával vette kezdetét, melyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára nyitott meg. A kiállítás anyaga Pécsről érkezett Indiába. Iskolateremtő művészek és tanítványaik állítják ki itt műveik legjavát, lehetőséget adva a nézőnek a párhuzamok vonására, a felfogások hasonlóságának, avagy különbözőségének eldöntésére. A hagyományos művek mellett intermediális művek, installációk is helyet kaptak, melyek a posztmodern információs társadalomban a kortárs művészet szerepét váltják fel.

Itt lesz megtekinthető a Pécs városról szóló "Magyarország repülőjegy nélkül" című prezentáció is. Ezeket az anyagokat a delhi közönség is megcsodálhatja a Lalit Kala Akadémia kiállítótermében február 11-16 között.

Delhi ad otthont először annak a jazz hangversenynek január 17-én, melyet a bangalore-i és chennai közönség is élvezhet az elkövetkező hetekben. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által szervezett gálakoncert díszvendége Ambika Soni indiai kulturális miniszter. Itt a Szakcsi-Vukán duó, illetve a Dresch Quartett kápráztatja el az indiai hallgatóságot. A koncert záró részében indiai zenészek is csatlakoznak a magyar muzsikusokhoz.

A fesztivál alatt India több városában mutatnak be hét magyar filmet, és ezzel szinte ezzel egy időben, január 17-25. között nyílik fotográfiai kiállítás Ekhart Júlia fotóművész műveiből "Shakti ezer arca" címmel a delhi Magyar Tudományos és Kulturális Központban.

Magyarország 2008-ban a Reneszánsz Évét ünnepli. Ennek kapcsán reneszánsz zenei koncerteket (Custos Consort tolmácsolásában), és gyermekrajz-kiállítást (Mátyás, Magyarország királya címmel) láthatnak és hallhatnak az indiai érdeklődők.

A Magyar Masala során a költészet kedvelői sem maradnak szellemi táplálék nélkül, mert ebből az alkalomból jelentetjük meg magyar költők verseinek válogatását tartalmazó hindi nyelvű antológiát Girdhar Rathi értő tolmácsolásában.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok