2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar művészek a Dubrovniki Nyári Játékokon

2008. július 8.
A magyar művészek közül a Debreceni Csokonai Színház, Boldoczki Gábor trombitaművész és Danijel Detoni zongoraművész - akinek az édesanyja magyar, és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott - szerepel az 59. Dubrovniki Nyári Játékokon, amely csütörtökön kezdődik a dél-horvátországi városban. A megnyitón részt vesz Hiller István oktatási és kulturális miniszter is.
A fesztivál augusztus végéig tart az ódon falakkal körülvett adriai városban. Nagyon várják Boldoczki Gábor fellépését, aki a világ egyik legjobb trombitaművésze. Ezt már bizonyította Dubrovnikban is, mert az elmúlt öt év alatt most harmadszor hívták meg - mondta el az MTI-nek Ana Tomic, a játékok programkordinátora.

Ezúttal a Sinfonia Varsovia kamarazenekarral és Albrecht Mayer oboaművésszel együtt muzsikál július 22-én. Boldoczki Gábor 1976-ban született Szegeden, már 14 évesen zenei versenyt nyert, később megkapta a 3. nemzetközi Maurice André trombitaverseny fődíját. 2004-ben meghívták a Salzburgi Fesztiválra, hogy játssza el Michael Haydn trombitaversenyét.

A Dubrovniki Nyári Játékoknak nagy híre van külföldön, ott a zenei eseményekre kíváncsiak, míg Horvátországban és a fesztivál helyszínén különösen népszerűek a színházi előadások - tette hozzá Ana Tomic.

A Debreceni Csokonai Színház társulata Vidnyánszky Attila igazgató-rendező vezetésével Marin Drzic Dundo Maroje (Maroje bácsi) című komédiáját adja elő augusztus 6-án az óvárosi katedrális előtti téren.

Idén ünneplik Horvátország-szerte Marin Drzic (1508-1567) dubrovniki reneszánsz író, drámaíró születésének 500. évfordulóját, és a debreceni színház vendégjátéka lesz az egyetlen külföldi Dundo Maroje-előadás Dubrovnikban.

Danijel Detoni ifjú zongoraművész Bruno Bjelinski (1909-1992), a Triesztben született és Zágrábban élt zeneszerző 1957-ben komponált Szerenád trombitára, zongorára és vonósokra című művét adja elő Vedran Kocelj trombitaművész és a Dubrovniki Szimfonikus Zenekar közreműködésével augusztus 4-én.

A dubrovniki fesztivál közönsége hallhatja többek között Shlomo Mintz hegedűjátékát, Gidon Kremert és a Camerata Baltica együttest, valamint a Szentpétervári Kamarazenekart. Fellép Ramón Vargas kubai operaénekes - akit a magyarok a Veszprémi Ünnepi Játékokról ismerhetnek - és Inva Mulla neves albán operaénekesnő.

Bozo Biskupic horvát kulturális miniszter meghívta a Dubrovniki Nyári Játékok megnyitójára magyar kollegáját, Hiller Istvánt, aki megerősítette, hogy csütörtökön este ott lesz a ceremónián. A két miniszter szívélyes, jó kapcsolatban van egymással, s a dubrovniki találkozón előkészítik a következő három évre szóló munkaprogramot, amelyet a szeptember 4-i közös, horvát-magyar kormányülésen írnak alá.

A tárgyaláson szó lesz arról is, hogy Horvátország miként kapcsolódjon be a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programba - mondta el az MTI-nek Jósvai Lídia magyar kulturális szakdiplomata Zágrábból.

Hiller István találkozni fog Dubravka Suicával, Dubrovnik polgármesterével és tárgyal Ivica Prlenderrel, a fesztivál igazgatójával is.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok