2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar siker a londoni Temze Fesztiválon

2008. szeptember 15.
Óriási sikert aratott a Magyar Sátor a Temze Fesztivál látogatói körében. A Londoni Magyar Kulturális Központ a Magyar Turizmus ZRT. együttműködésével közösen állított fel magyar standot Európa második legnagyobb szabadtéri kirakodóvásárán.
A Magyar Sátor a Temze Fesztiválon

London legnagyobb nyári záró bulijának is nevezett látványos eseményen, a multi-kulturális város szinte valamennyi ott élő nemzetisége bemutatkozik.

Az 1997-ben indult fesztivál a Temze folyó partján mintegy 8 kilométer hosszan, idén 350 nemzetközi sátorral ünnepli az ősz kezdetét. A felállított sátrakban az adott országra jellemző népszokásokkal, hangszerekkel, ételekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

A brit főváros legnagyobb szabadtéri kulturális megmozdulása minden évben több száz ingyenes programmal, koncertekkel, sporteseményekkel, kézműves foglalkozásokkal, egzotikus és hagyományos ételekkel és italokkal várja az érdeklődőket. Érdeklődőkből pedig sosincs hiány. A kétnapos fesztiválra évente mintegy 750 ezren látogatnak el, az idén pedig a jó időnek és a különlegesen színes programoknak köszönhetően meg többen jöttek el.

A Tisza '83 citerazenekar

A Temze Fesztiválnak nevezett színes vásáron hazánk idén is több programmal képviseltette magát, így a brit közönség közelebbről is megismerkedhetett a magyar hagyományokkal, tradíciókkal.

A Londoni Magyar Kulturális Központ és a Magyar Turizmus Zrt. londoni irodája közösen felállított Magyar Sátrában Pappné Rácz Ildikó csuhébaba-készítő, népi iparművész tartott foglalkozást, amely a gyerekeket és felnőtteket egyaránt elbűvölte.

Fergeteges sikert aratott a hattagú Tisza '83 citerazenekar koncertje is. A multikulturális rendezvényen szombaton és vasárnap is koncertező tiszakécskei zenekar a magyar népzene gyöngyszemeiből adott ízelítőt a közönségnek.



Háttéranyag

Pappné Rácz Ildikó

2003-ban a Népi Iparművészeti Tanács csuhéfonó népi iparművész címet adott számára. Eddig 30 kiállításon vett részt és öt alkalommal nyert országos díjat. Munkái külföldre is kijutottak (Ausztria, Olaszország, Finnország, Franciaország, Anglia, Ausztrália, USA).
Pappné Rácz Ildikó 2004-től Veszprém Megyei Közművelődési Intézet által szervezett Népi játék és Kismesterségek oktatói képzésében is részt vesz oktatóként. Elnöke a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesületnek és 2005-től a Nemzeti Civil Alapprogram Közép-Dunántúli Kollégiumának elektora.
A népi iparművész így vall a mesterségéről:
"Szerencsés embernek érzem magam, mert azt csinálhatom, amit szeretek. A sors adománya, hogy rátaláltam a kukoricacsuhéra, erre az egyszerű, könnyen alakítható mégis nemes anyagra.
Az élettelen anyagokból, víz segítségével, ügyes kezek közreműködésével új formák születnek..."

Tisza '83 citerazenekar

Tiszakécskén nagy hagyománya van a citerázásnak. A helyi, 1950-es években alakult citerazenekar az elsők között kapcsolódott be az országos citeramozgalomba.
Az 1970-es évek közepétől rendszeres citeraoktatás folyt szakköri keretek között.
1983-ban megalakult a Tisza '83 Citerazenekar.

Az új játékstílus, melynek lényege a tiszta, szöveghű dallamjáték, valamint a kísérőhúrok a dinamikának és dalok hangulatának megfelelő használata az ország legjobbjai közé emelte a Tisza '83 Citerazenekart. Játéktudásuk példaértékűvé vált, s a magyarországi citeramozgalom fenntartásában, a citerazene országos hírűvé válásában fontos szerephez jutottak.

A zenekar külföldi fellépései hozták meg az igazi sikert. 1986-ban Spanyolországban megnyerték a nemzetközi húros-pengetős fesztivált, ahol 40-50-60 fős mandolin, gitáregyüttesekkel versenyeztek. A még ma is tartó fesztiválsorozat, melyet évente rendeznek meg, díszzenekarává emelte együttest, mivel 2003-ban negyedik alkalommal nyerték el a legjobb együttes díját.
Az első nagy hazai sikerüket 1993-ban érték el. Az akkor még létező Ki Mit Tud? vetélkedősorozat televíziós döntőjében Johann Strauss Éljen a magyar-jával lettek másodikak.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok