2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarok a brüsszeli Eunic élén

2008. szeptember 2.
Szeptember 1-től, az új akadémiai és kulturális év kezdetétől a Magyar Kulturális Központ igazgatója, Petőcz György tölti be a Eunic-Brüsszel elnöki posztját. A Eunic-Brüsszel az uniós tagországok belga fővárosban jelen lévő kulturális intézeteinek szövetsége.
Jelenleg tizenhárom tagintézete van (British Council, Dán Intézet, Goethe Intézet, stb.), s fő feladata az intézetek közötti együttműködések kialakítása, és az uniós intézményekkel való kapcsolattartás. A szervezet elődje (Ciceb) 1996-ban alakult, és ennek mintájára és kezdeményezésére jöttek létre 2007-től más európai fővárosokban is hasonló laza vagy szervezettebb együttműködések Eunic-Amszterdam, Eunic-Budapest, stb. néven. Az ily módon európaivá szélesedő hálózat felső stratégiai szerve a nemzeti kulturális intézetek központjainak kijelölt vezetőiből álló testület, amelyik évente legalább egyszer találkozik. A fővárosokban lévő szervezetek, illetve azok tagintézetei természetesen továbbra is teljes függetlenséget élveznek, de a központi vezetői testület eszköz arra, hogy egységes akarat esetén a teljes hálózat hatékony kulturális tényezőként erős partnere lehessen az európai intézményeknek.
 
 
A kulturális intézetek új szervezete kiemelt helyzeténél fogva és hosszú távon ösztönző lehet az Európai Unió sokat emlegetett és hiányzó politikája kezdeményezésében és kialakításában. Addig is, a Eunic, mint a kulturális együttműködés alakuló terepe, egyben a nemzetek közötti verseny új területe is. Más irányba vinnék az együttműködést egyes nagy intézetek, például a British Council és a Goethe Intézet, akiket inkább az uniós intézményeket célzó lobbizás és az Európán kívüli együttes fellépés érdekel, és a kisebb országok, amelyek számára nemzeti kultúrájuk Európán belüli népszerűsítése a kiemelt feladat. Az együttműködés ez utóbbi célt is kiválóan segíti. Minden attól függ, mennyire aktívan kapcsolódunk be az együttműködésbe, ami egyszersmind a verseny újabb formája.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok