2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarok találkozója Cfáton

2008. október 13.
Nagyszabású találkozónak ad helyet október 16-án a cfáti magyar múzeum az immár hagyományos Herzl-nap keretében. A Galilea legmagasabban fekvő izraeli városában megrendezendő színes, egésznapos program célja az országban élő magyarok kapcsolatainak erősítése.
Állásbörze, magyaros ételek és Magyarországról érkező művészek előadása várja csütörtökön a zsidó misztika, a kabbala fővárosaként számon tartott Cfáton azt a mintegy tízezer embert, akik Magyarországról vándoroltak ki Izraelbe.

A Pesten született Herzl Tivadar cionista író, politikus emlékére szervezett napon Csákányi Eszter színművész szórakoztatja a résztvevőket, akiket Szentgyörgyi Zoltán nagykövet is köszönt majd. A magyar zenét Deutsch Olivér zongorista és Ádám Eszter énekesnő közvetíti a közönségnek, de felnőtteknek szóló bábelőadás is lesz.

A Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumában a gyerekeket játszóház várja magyar mesékkel és zenével, a felnőttek pedig városok szerint ültetve ismerkedhetnek egymással annak érdekében, hogy a jövőben szorosabb kapcsolatot tarthassanak egymással vagy adott esetben segíthessenek egymásnak, illetve az új bevándorlóknak.

A mintegy tízezerfősre becsült magyar bevándorlók találkozóját az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Külügyminisztérium és a Balassi Intézet támogatja.

Az 1860-ban született és a zsidó állam megálmodójaként számon tartott Herzl Tivadarra évek óta a négy szent város egyikeként ismert Cfáton emlékeznek. A 800 méter magasan fekvő városban 1986-ban alapított múzeumban a magyarajkú zsidóság múltja és kultúrája elevenedik meg több ezer dokumentum - könyv, fénykép, kézzel írt napló, hangfelvétel, dísz- és kegytárgy - segítségével.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok