2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarországra látogat az orosz kulturális miniszter

2008. november 14.
Moszkvában tudják, hogy ma már csak a legkiválóbb művészeket, együtteseket és műalkotásokat érdemes külföldre - így Magyarországra - vinni, mert csak ezek tudják felkelteni a közönség érdeklődését - mondta Alekszandr Avgyejev orosz kulturális miniszter keddi magyarországi látogatása kapcsán az orosz minisztérium illetékese az MTI-nek.
Pavel Zavitajev, az orosz kulturális minisztérium nemzetközi osztályának magyar referense pénteken elmondta: Alekszandr Avgyejev a kulturális együttműködés folytatásáról szándékozik tárgyalni meghívójával, Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel.

Zavitajev emlékeztetett arra, hogy a két miniszter júniusban a Hanti-Manszijszkban tartott finnugor világkongresszuson találkozott, s ott egyebek között szóba került, hogy nagy kiállítást rendezzenek a szentpétervári Ermitázs és a moszkvai Puskin Múzeum világhírű impresszionista gyűjteményéből. Hozzátette azonban: az anyag iránt olyan nagy a nemzetközi érdeklődés, hogy az Ermitázs tájékoztatása szerint a korábbi remények ellenére erre aligha kerülhet sor 2011 előtt, de a minisztérium minden tőle telhetőt elkövet, hogy mielőbb létrejöjjön a kiállítás.

Elmondta: az orosz fél folytatni kívánja a kulturális évadok kölcsönös megrendezését, s úgy látja, erre legközelebb 2010-ben nyílhat mód, amikor Pécs lesz Európa kulturális fővárosa: ezen a rendezvénysorozaton is részt szeretnének venni, s reményeik szerint ezt is meg tudják majd beszélni a budapesti találkozón.

Ezen kívül filmnapok kölcsönös rendezését is tervezik, lehetőség szerint már jövőre fogadnák a magyar filmeket és bemutatnák az orosz filmművészet legjobb friss alkotásait Magyarországon.

Avgyejev meg szeretné vitatni a vendéglátókkal az orosz-magyar értelmiségi kerekasztalok folytatását is - mondta Zavitajev, hangsúlyozva, hogy az orosz fél nem tart a közelmúlt kényes témáinak megvitatásától sem.

A magyar referens elmondta: nagyon jó emléke Jurij Basmet brácsaművész és együttese, a Moszkvai Szólisták az előző kulturális évad záróeseményeként Magyarországon adott hangversenye, az, hogy az orosz művészeket milyen lelkes fogadtatásban részesítették, s hogy általában milyen nagy közönsége van a klasszikus zenének Magyarországon.

A külön oktatási és kulturális kormányközi bizottság létrehozására vonatkozó magyar javaslattal kapcsolatban Zavitajev kérdésre elmondta: az orosz fél egyelőre jobbnak látja, ha a közös munka a meglévő kormányközi bizottságon belüli munkacsoportban folytatódik.

Moszkvai magyar diplomáciai források mindehhez hozzátették: a felek lényegében a magyar-orosz kulturális együttműködési jegyzőkönyvben foglaltak végrehajtását szándékoznak áttekinteni és részben konkretizálni, többek között az orosz illetékes által említett témákban is.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok