2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Március 15. - A külföldi magyar kulturális intézetek megemlékezései

2008. március 13.
Klasszikus vagy népzenei esttel, kiállítással, filmvetítéssel, koszorúzással emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról a vilászerte működő 18 magyar kulturális intézetben.
Berlinben Bereményi Géza író mond ünnepi beszédet és Cseh Tamással írt Petőfi halála című művét Másik Jánostól hallhatja a közönség. Brüsszelben folklórest lesz a magyar nagykövetséggel közös szervezésben. A bukaresti magyar közösségek a Petőfi szobornál közösen koszorúznak. Újdelhiben a Bánk bán című operafilm vetítésével emlékeznek a nemzeti ünnepen.

Helsinkiben Varga Imre kisplasztikáiból nyitnak kiállítást. Londonban a London Festival of Europe keretében A költészet hatalma programban Kemény István és Jónás Tamás költővel beszélget Fiona Sampson és Niccolo Milanese.

New Yorkban a magyar intézet a főkonzulátussal és az ENSZ misszióval közösen ünnepel. Koncertet ad Onczay Csaba gordonka- és Baranyai László zongoraművész, a Zeneakadémia tanára.

Párizsban március 15-én több megemlékezés is lesz, este a magyar intézetben Ferenczi György és a Rackajam együttes Petőfi megzenésített veseit adja elő, közreműködik Lackfi János költő.

Pozsonyban az ünnep előestéjén a Szlovák Rádió koncerttermében ad hangversenyt a Győri Ütőegyüttes Zsoldos Béla és Tommy Vig közreműködésével. A koncertről felvételt készít a Devín, a közszolgálati rádió kulturális csatornája.

Prágában az ünnepi koncerten Bartók, Kodály és Sosztakovics művei csendülnek fel Falvay Katalin (zongora), Jávorkai Sándor (hegedű) és Jávorkai Ádám (gordonka) előadásában.

A szófiai magyar intézet az 1849-es Kossuth-emigráció emlékhelyein, Sumenben és Vidinben emlékezik meg az ünnepről. Szófiában a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum válogatott anyagából nyitnak kiállítást.

Varsó nyugati kerületében, a Bem József tábornokról elnevezett Bemowóban a Lengyelországban igen kedvelt Ghymes együttes ad koncertet. 10 évesek a budapesti III. kerület, vagyis Óbuda és Bemowo kapcsolatai, a varsói magyar intézettel is igen jó a viszony, így Petőfire és Bemre közösen emlékező programot állítottak össze, s egyúttal megünneplik a Lengyel-Magyar Barátság Napját is.

Zágrábban a magyar nagykövetség megkoszorúzza Petőfi Sándor emléktábláját, majd este az Ady Kör tagjai adnak ünnepi műsort. Kelet-Horvátországban, Eszéken koszorúzási ünnepség lesz, a főként magyarok lakta Kórógyon pedig műsoros est.

Sanghajban a magyar főkonzulátus és a szakdiplomata kezdeményezésére a magyar kolónia tagjai szombaton meglocsolják a Népek terén levő parkban a Magyar Fát, amelyet tavaly március idusán ültettek.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok