2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Margón innen és túl - képzőművészeti kiállítás a brüsszeli magyar kulturális központban

2008. november 24.
Belga, holland és magyar képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás Meetings on the Margin - szabad fordításban "Találkozások margón innen és túl" - címmel november 27-én, csütörtökön a brüsszeli magyar kulturális központban.
A kulturális intézet tájékoztatása szerint a tárlat, amely "in- és outsider művészek" bemutatkozásának ad teret, egy hétnapos kreatív workshop záróeseménye. A műhelymunka során belga, holland és magyar művészek együtt alkothattak az Arts in Difference elnevezésű projekt keretében, amely az Art en Marge - Outsider Művészetek Kutatási és Terjesztési Centrum, a Vzw Wit.h - Szociális Művészeti Alkotó Centrum, a Stichting Zuidkunst - Értelmileg Sérült Művészek Független Platform, a Hungarian Culture Brussels, a Pécsi Janus Pannonius Múzeum, valamint a Pécs2010 Menedzsment Központ együttműködésének eredménye.

Az "outsider művészet" meglehetősen többrétegű kifejezés. Magát a fogalmat Roger Cardinal műkritikus alkotta meg 1972-ben, az "Art Brut" ("nyers művészet") kifejezés sajátos lefordításakor. Az "Art Brut" pedig Jean Dubuffet francia művész "szótalálmánya". Ő eredetileg a zárt intézetben élők képzőművészeti alkotásait értette e fogalom alatt. Később azonban a kifejezés egyre tágabb értelmet nyert, és egyes műítészek belefoglalták az autodidakta, naiv művészetet is.

Az "outsider művész" nem része a "bevett", képzett és tanult művészvilágnak, alkotásai nem igazodnak a fő csapásvonalat jelentő művészeti irányzatokhoz, hanem speciális elmeállapotot tükröző, nem hagyományos gondolatokat kifejezni próbáló, esetleg kifejezetten fantáziavilágot megjelenítő művek. A tárlat meghívóját illusztráló egyik képen például bizarr testű, csecsemő testtartású emberi lény látható, vörös-lila felületen, kékeslila háttér előtt - meglehetősen kicsiny méretben, mintha messziről tekintene rá a festő.

A kiállítás - amelyet Fabényi Júlia, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója fog megnyitni - Fehér Dániel, Paloma Gonzalez, Damien Magnette, Rik Meyers, Arnoud Rogard, Szekeres Csaba és Frank Wittenboer alkotásait mutatja be.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok