2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A matematikai ékszerteknős Berlinbe látogat

2008. június 13.
A berlini Collegium Hungaricum is részt vesz "a tudományok hosszú éjszakáján". A német fővárosban és Potsdamban 66 intézmény több mint 1800 eseményt kínál június 14-én, szombaton. Délután öt órától hajnali két óráig járhatják be az érdeklődők "az év legokosabb éjszakájának" rendezvényeit.
A Collegium Hungaricum "Art 'n Science" című programjával a Dorotheenstraße-beli új épületének valamennyi szintjén várja a látogatókat.

Agyhullámokkal irányított robot-táncostól kezdve (Beöthy Balázs, XXXX) a legkülönbözőbb interaktív hang- és fényinstallációkat (Nagy Ágoston, Balikó Emese), élőkép színházat (Bérczi Zsófia), videó-alkotásokat (Bence Samu), zenei koncertet ("Hang"), kísérleti zenei eszközöket (ifjabb Kurtág György) láthatnak és hallhatnak majd a látogatók - csak néhány programot kiemelve a kínálatból.

Ékszeres vitrinben kiállítva bemutatkozik Berlinben Gömböc is, hogy bebizonyítsa, ő az első ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van, egyben magyarázatot adva arra is, hogyan képes a teknősbéka szorongatott helyzetekből ismét a talpára állni.

Domokos Gábor, aki Várkonyi Péterrel együtt fedezte fel és alkotta meg a csiszolt teknőcök páncélfelületét idéző, Gömböcnek elnevezett térformát, este 19 órakor tartandó vetített képes előadása előtt és után áll majd a látogatók rendelkezésére, hogy megválaszolja kérdéseiket a magyar matematikai felfedezésről.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok