2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkoszorúzták Nagy Imre és az 1956-os mártírok jelképes síremlékét Párizsban

2008. június 17.
Nagy Imre mártír miniszterelnök kivégzésének 50. évfordulóján ünnepi megemlékezést tartottak hétfőn az 1956-os forradalom mártírjainak jelképes síremlékénél a párizsi Pere Lachaise temetőben.
Ünnepi beszédében Nikicser László párizsi nagykövet a "hivatalos Magyarország" nevében köszönetet mondott a franciaországi magyarság képviselőinek; Méray Tibor írónak, az Emberi Jogok Magyar Ligája elnökének, Sujánszky Jenőnek, az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága elnökének és a két hete elhunyt Fejtő Ferencnek. Az ő kezdeményezésükre állították fel - Rajk László tervei alapján - 1988-ban, a harmincadik évfordulón, a kivégzett magyar mártírok jelképes síremlékét a francia főváros leghíresebb temetőjének 44-es parcellájában.

"Magyarország nem lehet elég hálás önöknek azért, amit húsz évvel ezelőtt tettek. Tudta mindenki, hogy az igazságot előbb-utóbb ki kell mondani. Az igazságot előbb lehetett kimondani külföldön, mint otthon. De mostanra az az időszak is eljött, amikor együtt ünnepelnek azok, akik akkor külföldön éltek, és azok, akik akkor otthon éltek" - hangoztatta a nagykövet.

Az 1956-os forradalom 1988-ban még temetetlen halottainak jelképes nyughelyéül szolgáló sírhelyet Párizs akkori polgármestere, Jacques Chirac, későbbi államfő bocsátotta ingyen a magyar demokratikus emigráció rendelkezésére.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága szervezésében tartott ünnepi megemlékezésen - amelyen az emigráns szervezetek és a Magyar Katolikus Misszió képviselői, valamint a magyar nagykövetség és a kulturális intézet vezetői is megjelentek - közel ötvenen helyezték el a megemlékezés virágait. Az ünnepségen a magyar kormányt Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára képviselte.

Sujánszky Jenő, az emlékbizottság elnöke, egykori Corvin-közi harcos beszédében arra emlékeztetett, hogy Nagy Imrét valamennyi szabadságharcos a forradalom vezetőjeként és a magyar történelem egyik legnagyobb államférfijaként tisztelte. Az ismert mártírok neve mellett az egykori forradalmár a névtelen kivégzettekről is külön megemlékezett.

Az ünnepség alatt Schubert Ave Maria című műve szólt, amelyet 1956. november 4-én Nagy Imre miniszterelnök beszédét követően sugárzott a Magyar Rádió, majd az egybegyűltek elénekelték a Himnuszt.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok