2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyitották a kultúrák közötti párbeszéd európai évét Ljubljanában

2008. január 9.
Ünnepélyes keretek között nyitották meg a kultúrák közötti párbeszéd európai évét kedden az Európai Unió soros elnökségét ellátó Szlovénia fővárosában, Ljubljanában.
A rendezvényről az MTI-t Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nemzetközi szakállamtitkára tájékoztatta, aki a tárca képviseletében delegáció élén érkezett a szlovén fővárosba.

A hétfőn kezdődött kétnapos eseményen jelen voltak az Európai Unió vezetői (José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke betegsége miatt maradt távol), az országok uniós biztosai, így Kovács László is - mondta el Bogyay Katalin. A szlovén kulturális miniszter meghívására részt vettek továbbá az EU országainak kulturális miniszterei, illetve a tárcavezetők képviselői.

Felszólalt Danilo Türk szlovén elnök, Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke, Ján Figel, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, képzésért és ifjúságért felelős tagja, valamint Janez Jansa szlovén miniszterelnök is.
A szlovén elnök arról tájékoztatta a magyar delegáció vezetőjét, Bogyay Katalint, hogy február 1-jén Magyarországra utazik, ez lesz az első látogatása, amelyet múlt év végi beiktatása után szomszédos országban tesz.

A kultúrák közötti párbeszéd európai évének elindulását Ján Figel jelentette be.
A kultúrák közötti párbeszéd európai éve
A szakállamtitkár beszámolt arról, hogy a konferenciának négy fő témája volt: a kultúra és a művészetek, az oktatás és a tudomány, a média, valamint a fenntartható fejlődés.

A kultúra és a művészetek témakörében a résztvevők nyilatkozatot hoztak nyilvánosságra, amelyben kiemelik, hogy nagyon fontos az európai értékek bemutatása. Fontosnak nevezték továbbá az egyenlőséget, a toleranciát, az emberi jogok érvényesülését és a többnyelvűséget. A művészetben azért fontos a kulturális párbeszéd, mert az várhatóan elősegíti a művészek mobilitását és ösztönzi kreativitásukat - ismertette a résztvevők véleményét Bogyay Katalin.

Az oktatás-tudomány témakörében a legtöbben a többnyelvűség vállalását hangsúlyozták, rámutatva arra: a fiatalok minél több idegen nyelvet tanuljanak meg, ugyanakkor ápolják saját nyelvüket is. Szó volt arról is, mennyire fontos a művészet oktatása. A résztvevők lényegesnek tartották továbbá, hogy egymás történelmének megismerése legyen természetes a térségben - közölte Bogyay Katalin.

A média témájában tartott szimpóziumon azt hangsúlyozták a felszólalók, hogy a közszolgálati televízióval erősíteni kell a nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájának bemutatását. A környező országok televíziói - köztük a Magyar Televízió - aláírtak egy dokumentumot, amelyben kiemelik: saját műsoraikkal erősítik a kultúrák párbeszédét.

Bogyay Katalin kitért arra, hogy a kultúrák közötti párbeszéd európai évének mottója: "Együtt a sokféleségben". A rendezvénysorozattal, amelynek programját Magyarországon az OKM koordinálja, főként a fiatalokat igyekeznek megszólítani, továbbá szeretnék aktivizálni a művészeket, művészcsoportokat.

Az EU a kultúrák közötti párbeszéd európai évében nyolc témakört jelölt ki: kultúra és média, oktatás-tudomány, migráció, kisebbségek, többnyelvűség, vallás, munkahely és ifjúság.

A szlovéniai megnyitó ünnepség után minden uniós ország elindítja saját programsorozatát. A magyarországi eseménysorozatot Bogyay Katalin nyitja meg csütörtökön Budapesten.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok