2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Mindenki számára elérhető kultúra Párizsban

2008. szeptember 29.
A 2008-2009-es kulturális szezon "premier előtti" bemutatóját első alkalommal rendezik meg Párizsban Spectaculaire, azaz Látványosság címmel. A külföldi kulturális intézetek hétvégi (szept. 27-28.) seregszemléjén kétszáz művész és száz előadó várta az érdeklődőket - a főszervezők becslései szerint akár százezer látogatót is megmozgató rendezvényre. A Franciaországban újításnak számító eseményt az amszterdami "Uitmarkt" inspirálta, egy valódi kulturális piac, amely a "mindenki számára elérhető" - ingyenes - kultúra jegyében született meg. A szezon eseményeit ajánló megmozdulás nemzetközi standján a Párizsi Magyar Intézet (PMI) is jelen volt.
Első alkalommal kaptak lehetőséget a Párizsban működő kulturális intézetek arra, hogy a szezon összes programjáról egyszerre adhassanak tájékoztatást a nagyközönség számára, ezúttal a szó szoros értemében. A rendezvény résztvevői nemcsak azért számíthatnak óriási érdeklődésre, mert a közös, multikulti fellépés mindig nagyobb figyelemre tarthat számot, hanem azért is, mert a szervezők egyértelmű törekvése, hogy azoknak a rétegeknek is kedvet csináljanak a kultúrához, amelyek egyáltalán nem ismerték és/vagy emiatt nem is voltak kíváncsiak erre a világra. Ezért volt fontos, hogy ingyenesek legyenek az egymást fél óránként váltó előadások a Szajna partja mentén.

SpectaculaireNégy, úgynevezett "falut" építettek fel egy kilométer hosszan a Szajnaparton, négy műfaj köré csoportosítva azok kínálatát. Így a színház, a múzeumok/turizmus, a zene és a kulisszák (ez utóbbi a szakmában dolgozók számára tanácsadást, problémamegoldást jelentett) iránt érdeklődők, kíváncsiskodók is könnyen eligazodhattak, ill. megtalálhatták a számukra legvonzóbb produkciókat. Az esemény fontosságát, vonzerejét tovább növelte az olyan neves partnerek jelenléte is, mint a Comédie Française, a Musée d'Orsay és a Párizsi Operaház.

"Fontosnak tartok minden alkalmat megragadni és kihasználni, amikor kimozdulhatunk a házunkból és felhívhatjuk a figyelmet az általunk szervezett kulturális eseményekre" - mondja Ecsedi-Derdák András, a PMI igazgatója. - Nekünk kell az emberek elé menni, nem várhatunk és nem is várunk ölbe tett kézzel arra, hogy ők jöjjenek hozzánk.

A mindenki számára elérhető kultúra jegyében a PMI szeptember 30-án irodalmi felolvasóestet szervez "Az én Magyarországom" című irodalmi versenyen részt vett pályázók műveiből. Hat országból 137-en jelentkeztek a francia Alcyon egyesület ünnepi, 20. születésnapja alkalmából meghirdetett pályázatára, hogy megírják Magyarországgal kapcsolatos személyes élményeiket. A 20. születésnapját ünneplő magyar érdekeltségű egyesület a francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy fővédnökségével írta ki a versenyt. A legjobb írásokból válogatás készült, ezt hallgathatják meg hivatásos színészek előadásában az érdeklődők.

Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok