2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Minőségi alkotások fontos falakra

2008. július 31.
A Magyar Köztársaság Pozsonyi Kulturális Intézete, a Balassi Intézet és a Miniszterelnöki Hivatal júniusban hirdetett pályázatot szlovákiai magyar képzőművészek számára fontos belső terek barátságosabbá tételére. A Magyar Köztársaság Pozsonyi Nagykövetsége a nyár folyamán új épületbe költözik, és fogadóhelyiségeinek, illetve folyosóinak falait a nyertes képzőművészek alkotásaival szándékozik díszíteni.
A pályázaton 24 művész vett részt, valamennyien eleget tettek a feltételeknek, azaz felsőfokú képzőművészeti végzettséggel rendelkeznek, vagy ilyen irányú tanulmányokat folytatnak és szlovák állampolgárok. Egy művész három alkotás fotóját küldhette el a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének címére. A fotók névtelenül kerültek az öttagú szakmai zsűri elé. (Hajdu István művészettörténész, a Balkon c. Folyóirat főszerkesztője, Ivan Gerát, a Szlovák Művészettörténeti Intézet igazgatója, Hushegyi Gábor pozsonyi esztéta, Krasztev Péter, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének pozsonyi igazgatója, valamint Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet) A bírálók az egyes alkotások esztétikai értékein túl azt is figyelembe vették, mennyire illeszkedik a műalkotás az épület belső terébe.

A Millenáris Piros-Fekete Galériájában a látogatók szavazhatnak kedvenc képeikre, a magyarországi műgyűjtők, galériások pedig válogathatnak a kiállított művekből, illetve felvehetik a kapcsolatot a képzőművészekkel, akik közül sokan először állítanak ki Budapesten. Megnyitó helyett a szervezők ünnepélyes tárlatzáróra készülnek augusztus 14-én 15.00 órakor, ezt követően az alkotások visszakerülnek Pozsonyba, a nagykövetség épületébe.

Az ötletgazdák célja egy olyan rendhagyó állandó kiállítás létrehozása, amely felkeltheti a kortárs képzőművészet iránt érdeklődő külföldi diplomaták és üzletemberek figyelmét a művészek iránt.

A tizenegy szlovákiai magyar képzőművész huszonegy alkotása július 30-tól augusztus 14-ig látható a Millenáris Piros-Fekete Galériájában.

A tárlat anyaga megtekinthető a www.holnap.sk internetes honlapon.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok