2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Mundruczó már mindenképp nyertes Cannes-ban

2008. május 24.
A filmkritikusosok FIPRESCI fődíját nyerte el Cannes-ban Mundruczó Kornél új filmje, a Delta. A világ több száz filmkritikusát tömörítő nemzetközi szervezet a 61. Cannes-i Filmfesztivál utolsó előtti napján, ma adta át a díjat. A Delta - amelynek elkészülését Hiller István, az oktatási és kulturális tárca vezetője még tavaly 20 millió forinttal támogatta az NKA miniszteri keretéből - a filmvilág legnagyobb elismerései között számon tartott fődíjért, az Arany Pálmáért is versenyez idén 22 filmmel együtt az A-kategóriás fesztiválon.
Portré: Nándorfi Máté
Portré: Nándorfi Máté

Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte a FIPRESCI fődíját Cannes-ban. A világ több száz filmkritikusát tömörítő nemzetközi szervezet a Cannes-i Filmfesztiválon május 24-én 17 órakor jelentette be és adta át díjait. A díjátadó ünnepségen részt vett a Cannes-i fesztivál igazgatója, Thierry Fremaux. Hiller István telefonon gratulált Mundruczó Kornélnak.

A FIPRESCI-díjról 9 tagú nemzetközi zsűri döntött, az elnöki posztot Howard Feinstein, az amerikai Filmmaker Magazine neves ítésze töltötte be. A zsűri további tagjai Portugália, Oroszország, Hollandia, Franciaország, Dánia, Anglia és Szerbia vezető filmkritikusai voltak.

A FIPRESCI-díjat Cannes-ban a magyar filmesek közül eddig Szabó István nyerte el a Mephisto című filmjéért 1981-ben, míg Makk Károly Egymásra nézve című alkotását 1982-ben FIPRESCI-különdíjjal ismerték el.

A fiatal magyar rendezőgeneráció kiemelkedő alakja, Mundruczó Kornél állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával készítette a Delta című filmet. A forgatókönyv Bíró Yvette és Mundruczó Kornél közös munkája, az operatőr Erdély Mátyás volt. A két főszereplő Tóth Orsi, illetve a világhírű szabadkai hegedűművész, Lajkó Félix, aki először látható mozivásznon. A Delta a Proton Cinema, a Filmpartners és a német Essential Filmproduktion gyártásában készült, producerei Petrányi Viktória, Pataki Ági, Kovács Gábor és Susanne Marian.

Mundruczó Kornél filmje - többek között - az NKA miniszteri keretének 20 millió forintos támogatásával készült.

A Delta premierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját (Lajkó Félix), és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját.

Mundruczó Kornél filmjét nagy sikerrel mutatták be kedden a 61. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában az alkotók jelenlétében. Mundruczó idén az egyetlen közép-kelet-európai alkotó a filmművészet elsőrangú seregszemléjén Cannes-ban.

Idén egy másik díjat is elhoztunk már Cannes-ból: Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve nyerte el a legjobb közép-kelet-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat szerdán.

A magyarok számára az idei Cannes-i részvétel azért is különleges, mert még soha nem fordult elő, hogy a magyar filmesek minden kategóriában és fórumon jelen legyenek.

Hiller István tárcavezető az NKA miniszteri keretéből 38 millió forinttal támogatta a magyar filmesek jelenlétét a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok