2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nádler István legújabb munkáiból nyílt kiállítás Párizsban

2008. június 18.
Új művek címmel nagy érdeklődés mellett nyílt Nádler István Kossuth-díjas festőművész legújabb munkáiból tárlat kedden este a párizsi Keller Galériában. Az idén 70 éves kortárs magyar képzőművésznek ez az első önálló kiállítása a francia fővárosban.
A 14 műből összeállított tárlatot Hegyi Loránd, a Saint-Etienne-i Modern Művészetek Múzeumának igazgatója nyitotta meg; az intézmény Franciaország második legnagyobb kortárs művészeti gyűjteményével büszkélkedhet. A megnyitón megjelent Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára is.

Hegyi Lóránd művészettörténész a Saint-etienne-i Modern Művészetek Múzeumának igazgatója (j) megnyitja Nádler István Kossuth-díjas festőművész legújabb munkáiból rendezett Új művek című tárlatot június 17-én a párizsi Keller Galériában (MTI Fotó: Venczel Katalin)
Hegyi Lóránd művészettörténész a Saint-etienne-i Modern Művészetek Múzeumának igazgatója (j) megnyitja Nádler István Kossuth-díjas festőművész legújabb munkáiból rendezett Új művek című tárlatot június 17-én a párizsi Keller Galériában (MTI Fotó: Venczel Katalin)

Hegyi Loránd emlékeztetett arra, hogy míg Franciaország 1968-ban a diáklázadásoktól volt hangos, addig a magyar képzőművészet számára ez az év az Iparterv kiállítást jelentette, amelyen az akkor bemutatkozó 19 fiatal avantgárd művész között a geometrikus új absztrakciót Nádler István képviselte négy alkotással. Műveiben egyszerre jelentkezett az amerikai és a nyugat-európai minimalizmus hatása, a közép-európai, ezen belül a magyar geometrikus avantgárd Kassák Lajostól vagy Moholy-Nagy Lászlótól örökölt hagyománya.

Nádler Istvánnál a metaforikus nyelv és a motívum keresése jelentett újdonságot. A hetvenes években ebből a művészi nyelvből fejlesztett ki egy olyan strukturális geometrikus absztrakciót, amelybe a magyar képzőművészetben teljesen egyedülálló módon beleépítette a gesztusfestészetet. A festőművész különböző korszakának stílusváltásai általában a színeket érintették, a párizsi tárlaton már nem a fekete, hanem az élénk és intenzív színek, a narancs és aranysárga, valamint a piros dominálnak.

Nádler István az MTI-nek Párizsban elmondta: a tárlatra az új képeket úgy válogatta össze, hogy azok a kiállítóhelyen egymást erősítve egységet alkossanak, így a térbe belépő látogató azt érzi, hogy a kiállítás pont úgy van megkomponálva, mint egy-egy képen a színek.

Nádler István kiállítása a Várfok Galériának a Bastille közelében található, alig két éves Keller Galériával létrejött együttműködés eredménye. A budapesti kiállítóhely öt művészének három hónapon keresztül tekinthetőek meg alkotásai Párizsban a Keller Galéria mellett a Párizsi Magyar Intézetben (PMI), miközben Budapesten francia művészek állítanak ki a Várfok Galériában.

Szalóky Károly, a Várfok Galéria tulajdonosa az MTI-nek Párizsban elmondta: a Keller Galériával való "csereprogram" több éves keresés után jött létre. Az első kiállítás Csiszér Zsuzsi és Győrffy László műveiből nem várt sikert hozott: már a megnyitón négy festményt vásárolt meg egy francia műgyűjtő.

A PMI-ben szerdától a Várfok Galéria művészkörének legfrissebb tagja, Herman Levente állít ki Ray Monde-dal egyetemben, meghívott művészük Mathias Schauwecker. A csoportos kiállítás július 12-ig tart nyitva, a Keller Galériában pedig július 26-ig tekinthetőek meg Nádler István legújabb képei.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok