2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Négy külföldi magyar kulturális intézet igazgatói posztjára írt ki pályázatot az OKM

2008. május 22.
A szófiai, a moszkvai, a helsinki és a bukaresti magyar kulturális intézet élére keres új igazgatót az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A honlapunkon is olvasható felhívásokra június 21-ig lehet jelentkezni.
A pályázati felhívások:

Mint azt Nagy Ibolya, a Balassi Intézet sajtófőnöke elmondta, a négy intézet élére azért írt ki pályázatot a minisztérium, mert jelenlegi vezetőik kinevezése lejár. Az új igazgatói kinevezések 2008 szeptemberétől négy évre szólnak, és további egy évvel meghosszabbíthatóak.

A kiírás szerint a pályázókkal szembeni követelmény többek között a magyar kultúra és oktatás magas fokú ismerete, a fogadó ország kultúrájának, civilizációjának, tudományos életének, oktatási területének és nyelvének magas szintű ismerete, a jó kommunikációs készség, az empátia, valamint a diplomáciai készség.

A pályázatban szerepelnie kell az igazgatói tevékenységet, az intézet irányítását, vezetését körvonalazó stratégiai tervnek, amely tekintetbe veszi a vonatkozó jogszabályokat, valamint az adott országgal ápolt kulturális, oktatási kapcsolatok jellegzetességeit.

A pályázatokat az oktatási és kulturális miniszter által felkért bíráló bizottság véleményezi. Az igazgató személyéről a tárcavezető a benyújtási határidő lejártától számított 30 napon belül hoz döntést.

A pályázati kiírás szerint a külföldi magyar kulturális intézetek alapvető feladata, hogy elősegítse a két ország közötti kulturális és intézményes kapcsolatrendszer további fejlődését, a magyar kultúra hagyományos értékeinek és a kortárs művészet alkotásainak bemutatását, a Magyarországról alkotott pozitív kép alakítását, a kulturális, tudományos, oktatási, sajtó- és audiovizuális területekre kiterjedő együttműködések fejlesztését.

Ezeken túl a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ feladata a magyar irodalmi alkotások orosz nyelven való megjelentetése, az ösztöndíjasok kutatásainak, a finnugor kapcsolatok ápolásának, a magyar nyelv oktatásának elősegítése.

A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ kiemelt feladatai között szerepel a finnugor nyelvrokonság ápolása és erősítése, a magyar kultúra megismertetése a fiatal nemzedékkel, a nyelvoktatás, valamint a Finnországban tanuló magyar diákok, ösztöndíjasok összefogása.

A Bukarestben található Magyar Köztársaság Kulturális Központjának pedig a sepsiszentgyörgyi fiókintézettel közösen hangsúlyt kell fektetnie a magyar kisebbség kulturális és morális támogatására, és tevékenységét ki kell terjesztenie a szomszédos Moldovai Köztársaság területére is.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok