2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Négy magyar helyszínt terjesztett fel Hiller István az európai kulturális örökség címre

2008. július 21.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter négy magyarországi helyszínt terjesztett fel hétfőn az európai kulturális örökség címre Versailles-ban: Vitéz János esztergomi termét (Studiolo), Mátyás király visegrádi palotáját, a debreceni Nagytemplomot, valamint a szigetvári várat.
Az európai kulturális miniszterek az egyes országok javaslatairól és a hivatalos listáról egyeztetnek nem hivatalos találkozójukon, a jegyzékbe bekerülő helyszínekről egy későbbi időpontban a miniszterek által felkért szakértői bizottság dönt majd - tájékozatta Hiller István az MTI-t.

Az európai kulturális örökség cím az európai történelemben fontos szerepet játszott épületek, emlékhelyek, parkok, kulturális javak európai dimenzióját kívánja előtérbe állítani. Az univerzális értékek megőrzésére létrehozott UNESCO-világörökséggel szemben nem választja szét az épített és a szellemi örökséget, így hangsúlyozva, hogy e két tényező szorosan összefonódva hozta létre a közös európai kulturális teret. A kiválasztott helyszínek épületeire felkerül az Európai Kulturális Örökség emléktábla.

Az európai kulturális örökség jegyzékébe elsőként került fel másfél évvel ezelőtt a franciaországi clunyi apátság és az Európai Unió alapító atyjának tekintett Robert Schuman Scy-Chazelles-ben található emlékháza, valamint az avignoni Pápák Palotájának díszudvara és az athéni Akropolisz.

Hiller István francia kollegájával, Christine Albanellel megállapodott abban, hogy miután az Európai Bizottság múlt szerdán jóváhagyta a 2013-ig szóló magyar filmtámogatási rendszert, Magyarország és Franciaország módosítja a filmes együttműködésükről 1970-ben született megállapodást.

"A módosításra azért van szükség, mert az új támogatási rendszer a jelenleginél kedvezőbb lehetőségeket biztosít a koprodukcióknak, és új befektetésre ösztönzi a francia partnereket a magyar filmiparban" - hangsúlyozta a magyar miniszter. Véleménye szerint az egyik legtekintélyesebb magyar filmrendező, Kézdi-Kovács Zsolt által megfogalmazott szakmai javaslatok alapján, amelyeket a francia fél is jóváhagyott, a módosítás aláírására még az idén sor kerülhet a két ország között.

Hiller István bővíteni kívánja a magyar kulturális jelenlétet Párizsban. Ennek érdekében felkérte francia kollegáját, hogy vegyen részt az átalakított Párizsi Magyar Intézetben (PMI) még a francia EU-elnökség idején, azaz december 31. előtt egy olyan programsorozaton, amely a két kultúra kapcsolatáról szól, és amilyenre a miniszter megfogalmazása szerint "emberemlékezet óta nem került sor".

"A PMI az egyik legjelentősebb magyar kulturális központ a világban, kitűnő helyen található a Luxembourg-kert mellett, s miután a konzulátus kiköltözik az épületből, annak egésze kulturális célokra hasznosítható" - mutatott rá Hiller.

A miniszter bejelentette: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából a családdal való egyeztetést követően Teleki Blankának, a magyar nőnevelés úttörőjének a párizsi Montparnasse temetőben található földi maradványait Magyarország hazaszállítja, s várhatóan október 6-án Martonvásáron helyezik majd örök nyugalomra.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok