2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Néhány négyzetméter Párizs

2008. szeptember 4.
A Párizsi Magyar Intézet (PMI) kiértékelte a beérkezett pályázatokat: idén 36 ösztöndíjas magyar diáknak biztosít szobát Párizs legnagyobb egyetemi és kollégiumi központjában.
A Cité Internationale Universitaire de Paris-ban (CIUP) 23 férőhely áll a PMI rendelkezésére, amelyet általában 5, maximum 9 hónapra érkező főiskolásoknak, egyetemistáknak, ill. kutatóknak kínál fel. A Collegium Hungaricumként is működő, azaz nemcsak kulturális, de oktatási és tudományos képviseletet is ellátó magyar intézet az Oktatási és Kulturális Minisztérium finanszírozásával évek óta bérlőkijelölési jogot vásárol a komplexumban.
 
A berlini, a moszkvai és a bécsi Collegium Hungaricummal ellentétben a párizsi nem rendelkezik saját kollégiumi szobákkal, ennek ellenére igyekszik minél több diáknak segíteni a szálláshoz jutásban. Ez utóbbi nagy kihívás, miközben évről-évre egyre több ösztöndíjas magyar fiatal jelentkezik, hogy kivegye Párizsból a "részét", vagyis néhány négyzetmétert a francia főváros egyetemi negyedében. Motivációjuk, csakúgy, mint eddigi tanulmányaik különbözőek: találunk köztük olyan tanulót, aki a második világháború francia kollaborációs fegyveres mozgalmairól készít doktori tanulmányt, van, akit a híres egyetem, a "Sciences Po" fenntartható fejlődéssel kapcsolatos, igen magas szintű képzései vonzottak Párizsba, de olyan is akad, aki nyelvi szakon folytatja tanulmányait.
 
A Párizs déli részén található kollégium-komplexum 40 házával több ezer, összesen 130 különböző nemzetiségű diákot fogad be évente. A 2008/2009-es tanév két szemeszterében 36 magyar diák veheti igénybe hosszabb-rövidebb időre a 23 kollégiumi férőhelyet. Őket Derdák András, a PMI igazgatója által felkért független zsűri választotta ki az összesen 48 jelentkező közül. A kuratórium tagjai voltak a PMI igazgatóján kívül Kányádi András, a Sorbonne egyetem magyartanára, Szende Tamás, a párizsi Keleti Nyelvek és Civilizációk Intézete (INALCO) Közép-Európa tanszékének vezetője és Balogh Péter, a külföldi magyar kulturális intézeteket koordináló budapesti Balassi Intézet által kinevezett magyar lektor. A jelentkezők kiválasztásakor idén is fő szempont volt a szociális rászorultság, valamint az idei év újításaként fontos szerepet játszott a PMI kulturális- és oktatási tevékenységeiben való részvételi szándék, motiváció. Ezzel szeretné a PMI bevonni a Párizsban élő magyar fiatalokat az Intézet munkájába, hazánk kultúrájának népszerűsítésébe. A PMI hosszú távú tervei közt szerepel további mintegy 100 férőhely biztosítása magyarok számára a CIUP-ban, cserébe francia diákoknak nyújtandó magyarországi kollégiumi szálláshelyekért.
 
/Párizsi Magyar Intézet/
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok