2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Németország a Balatonnál - a német egyesítés magyarországi története

2008. június 2.
A Balassi Intézet közreműködésével a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) olyan nagyszabású kortörténeti munkát tervez, amelynek keretében azoknak a kelet- és nyugatnémet családoknak, barátoknak és ismerősöknek a történetét dolgozza fel, akik a 60-as, 70-es és 80-as évek során a Balatonhoz utaztak, hogy ott találkozzanak egymással.
Ehhez a munkához mind Németországban, mind Magyarországon keressük olyan személyes jellegű dokumentációkat, elsősorban fénykép- és filmanyagot (8mm, Super 8mm, videó, hasonló), amelyek közvetlenül vagy közvetve e találkozásokat örökítették meg. Ezzel egy időben a CHB "Balaton-brigádja" azon személyek jelentkezését is várja, akik egyéni beszámolóikon keresztül idézik fel a német-magyar kapcsolatok e sajátos, az 1989-es falomláshoz vezető történetét. Magyarországon olyan dokumentációt is keresünk, amelyeken keresztül a magyar vendéglátók, barátok vagy esetleg az állambiztonsági szervek személyei örökítették meg, vagy regisztrálták e találkozókat.

A munka eredményeképpen a CHB 2009 novemberében "Deutschland am Plattensee - Németország a Balatonnál" címmel nagyszabású kiállítást rendez, amelyet Németország és Magyarország számos városában vándorkiállítás keretében tervez bemutatni. Az anyag feldolgozásával a CHB hasonló címmel könyvet tervez megjelentetni, valamint kapcsolatokat keres filmgyártó cégekkel, illetve televíziós állomásokkal, amelyek "Deutschland am Plattensee" címmel dokumentumfilm készítésében, illetve terjesztésében érdekeltek.

Meggyőződésünk, hogy a 2009-es évfordulóra készülő munkánk eredménye lényegesen hozzájárul majd az 1989-es összeurópai fordulat, illetve ezen belül a német-magyar történelmi, kulturális kapcsolatok kimagaslóan fontos aspektusainak megvilágításához.

Balassi Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok