2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nemzetközi holokausztkonferencia Berlinben

2008. május 22.
A holokauszttal kapcsolatos "emlékezetkiesés" témájában kezdődött három napos nemzetközi konferencia csütörtökön Berlinben a Humboldt Egyetem és a berlini Collegium Hungaricum Gragger Intézete közös szervezésében.
A tanácskozást a Humboldt Egyetem kezdeményezte, a német fővárosban működő magyar kulturális intézetet társszervezőnek kérve fel. A téma időszerűségét a szervezők az MTI-nek elsősorban azzal indokolták, hogy a kelet-közép-európai posztkommunista országok többségében a holokauszttal kapcsolatban nagyfokú amnézia figyelhető meg. A tanácskozás épp ezért Az anamnézis módozatai címet viseli, s igyekszik rávilágítani arra, hogy a különböző művészeti ágak, valamint a média mit tehetnek ennek leküzdésére, különös tekintettel az emlékezés és a média kapcsolatára.

A konferencia mindennek keretében a holokausztra való emlékezés tendenciáit és stratégiáit vizsgálja a kelet- és közép-európai posztkommunista országok, elsősorban Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, a Csehország és Ukrajna, valamint az egykori NDK, az úgynevezett keleti tartományok 1990 utáni történelmében. Ennek megfelelően az előadások a film, a televízió, az írott publikációk és a kiállítások szerepét tárgyalják a múlt felidézésében és újraértelmezésében.

A lengyel, német, svájci, szlovák, ukrán és kanadai meghívottak között van Erős Ferenc pszichológus, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos igazgatóhelyettese, valamint a Budapesten született, de jelenleg Németországban élő Marsovszky Magdolna irodalomtörténész, kultúra- és médiakutató, aki hosszú idő óta vizsgálja a rasszizmus és ezen belül az antiszemitizmus, valamint a kultúra kapcsolatát.

A nemzetközi konferencia keretében levetítik az 1973-ban született fiatal magyar rendező, Groó Diana Urlicht (Ősfény) című rövidfilmjét, amely egy Auschwitzot megjárt lány szorongásairól, illetve álmáról szól.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok