2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nemzetközi amatőr zongoraverseny a Sorbonne-on és a Párizsi Magyar Intézetben

2008. április 11.
19. alkalommal vette kezdetét az a négynapos nemzetközi zongoravetélkedő, amelynek keretében neves zongoristák és szakosodott nemzetközi újságírók figyelő szemei/fülei előtt mutatkozhatnak be az elismerésre váró művészek. A négy koncertből álló sorozat első helyszínét a Párizsi Magyar Intézet (PMI) biztosítja április 9-11-e között. A további előadásokat a Sorbonne Egyetemen hallgathatják meg az érdeklődők. Idén a világ 50 országából több százan jelentkeztek, akik közül 25 ország 100 versenyzője kapott lehetőséget a nagyközönség előtti szereplésre.
A verseny gondolata Gérard Bekermantól származik, 1989-ből. A közgazdász professzor eredeti célja az volt, hogy hangsúlyozza, ez a rendezvény nem vetélkedés, és még kevésbé rivalizálás. Ez lehetőség: akármilyen - a művészettől távol eső - területről érkezhetnek zongoristák, akik megmutathatják, mit tudnak. A megmérettetésre bárki jelentkezhet, csupán az alsó korhatárt határozták meg 18 évben.

Csütörtökön, április 10-én került sor az elődöntő második fordulójára a PMI-ben. Az Intézet már évekkel ezelőtt csatlakozott a rendezvényhez. "A Franciaországban is elismert Cziffra György zongoraművész a barátom volt és halálának 10. évfordulója alkalmából, 2004-ben szerveztem egy kiállítást Liszt Ferenc kézirataiból, amelynek a Magyar Intézet adott otthont"-mondta Gérard Bekerman, aki azóta áll kapcsolatban a PMI-vel.

A középdöntősök pénteken koncerteznek, majd szombaton délután 4 órakor rendezik meg a verseny döntőjét a Sorbonne egyetemen. A nyertes a szereplési lehetőségeken túl 3000 euróval gazdagodik. Az amatőr zenészeket az ítészek három csoportja értékeli. A neves zongoristákból álló zsűri tagjai között találhatjuk Liszt Ferenc utolsó tanítványát, Arto Benont, aki már 90 éves is elmúlt. Emellett a több mint 20 zenekritikust tömörítő nemzetközi média is véleményt alkot a hallottakról, valamint a döntőn - mely a híres párizsi egyetem nagytermében lesz - a hallgatóság is szavazhat. Így áll össze a hármas elismerés: a szakmai, a közönség és a nemzetközi sajtó díj.

Az eddigi tapasztalatok szerint hatalmas az érdeklődés a kellemes hangulatú megmérettetés iránt. A korábbi években több magyar résztvevője is volt az eseménynek. Idén a világ legkülönbözőbb pontjairól, 50 országból több százan jelentkeztek, akik közül 25 országképviselőjét, 100 versenyzőt választottak ki a nagyközönség előtti szereplésre.

(Párizsi Magyar Intézet)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok