2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nemzetközi konferencia kezdődik a roma holokausztról

2008. július 31.
Nemzetközi konferencia és tanártovábbképzés kezdődik csütörtökön a roma holokausztról, az augusztus 3-ig tartó rendezvényre Magyarország mellett nyolc államból érkeznek pedagógusok - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Az oktatási tárca és az Európa Tanács által közösen szervezett nemzetközi tanácskozás célja, hogy a holokauszt oktatásában fontos szerepet betöltő pedagógiai szakértők, gyakorló pedagógusok és mindazok, akik segíthetik a roma holokauszt "megfelelő megjelenítését", találkozhassanak és megoszthassák tudásukat. A tanácskozáson 20 külföldi és 23 magyar pedagógus vesz részt.

A roma holokauszt megfelelő iskolai feldolgozása hozzájárulhat a romákkal szembeni előítéletek csökkentéséhez - hangsúlyozta Arató Gergely. Hozzátette, tisztában vannak azzal, 40-50 pedagógus továbbképzésétől önmagában még nem változik semmi, de néhány jól felkészült szakember elindítója lehet a gondolkodásmód megváltozásának, hogy a magyarországi romákat ért tragédia "ne csak egy lábjegyzet legyen" a történelemoktatásban.

Arató Gergely szerint nagyon fontos, hogy a roma holokauszttal összefüggésben megértsék a gyerekek, mi a különbség a kockázatot vállalók bátorsága és a gyáva félrefordulás között.

Kijelentette: a magyar kormány egyértelműen kiáll minden polgárának jogai mellett, és mindent elkövet azért, hogy a tolerancia, a békés együttműködés és együttélés, a megértés jellemezze ezt az országot.

Szita Szabolcs, a Holokauszt Dokumentációs Központ vezető történésze a téma oktatását segítő honlapot bemutatva kiemelte: tíz éve indult el az akkreditált tanártovábbképzés e területen, s azon több mint 300 tanár vett részt eddig.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországon még sok helytörténeti kutatásra van szükség. Be kell mutatni a történelmi együttélést, ugyanakkor nem csak történelmi, hanem erkölcsi kérdés is, hogy mennyire voltak az emberek toleránsak vagy kirekesztők egy adott korban. Egyaránt fontos a történtekben szerepet játszó felelősök megnevezése és az emlékezés - mutatott rá a történész.

A segédanyag a www.hdke.hu portálon érhető el.

Az Európa Tanács a roma népességre vonatkozóan 1969-ben fogalmazott meg ajánlásokat, amelyben javasolják a roma közösség oktatási programokban történő részvételének erősítését.

A roma holokausztról augusztus 2-án emlékeznek meg világszerte, Magyarországon 1994 óta emlékeznek meg a második világháborúban odaveszett roma származású áldozatokról.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok