2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A nők szerepe a kultúrák közötti párbeszédben - konferencia Bakuban

2008. június 12.
A nők kultúraközi párbeszédben játszott szerepéről rendeztek konferenciát Azerbajdzsánban, amely a Baku deklaráció elfogadásával zárult szerda délután. Ez volt az első olyan átfogó tanácskozás, amelyet együtt szervezett az UNESCO, és iszlám megfelelője, az ISESCO - mondta el telefonon az MTI-nek Bogyay Katalin, a kulturális tárca nemzetközi szakállamtitkára a zárónapon.
A nők növekvő szerepe a kultúrák közötti párbeszédben című konferencián azt vizsgálták, hogy a nők miként tölthetnének be a jelenleginél nagyobb szerepet a különböző kultúrák között meglévő sztereotípiák megdöntésében, és miként segíthetnék a tolerancia elmélyülését.

A konferencia kezdeményezője az azerbajdzsáni first lady, Mehriban Aliyeva volt. A következő ilyen tanácskozást 2010-ben ugyancsak Bakuban rendezik, addig a szerdán elfogadott nyilatkozat szellemében dolgoznak a résztvevők - mondta el a szakállamtitkár.

A deklaráció egyebek között a xenofóbia, vagyis az idegengyűlölet elleni küzdelmet hangsúlyozza, aláhúzza, hogy a kultúrák közötti párbeszéd mellett fontos a vallások közötti dialógus, és hogy világszerte érvényesülnie kellene a demokratikus, a morális és kulturális alapértékek elfogadásának.

A dokumentum arra szólítja fel a konferencián résztvevő szervezeteket: hassanak a kormányokra, hogy azok tiszteletben tartsák a kulturális sokszínűséget, jogi szabályozásokkal lépjenek föl a nők mindenféle megkülönböztetése ellen. Fölveti, hogy a kulturális értékeket sehol se lehessen politikai célokra használni.

Az Oktatási és Kulturális Minisztériumot képviselő Bogyay Katalin szerint a konferencia és a Baku deklaráció hatása várhatóan nem lesz csekély, hiszen a tanácskozáson a rangos tudósok, például Francis Fukuyama amerikai filozófus, közgazdász mellett több first lady, többek között a lengyel elnök felesége, Maria Kaczynski vagy a dél-afrikai Zanele Mbeki is felszólalt.

A konferencián Bogyay Katalin An Embarrassment of Riches to Share (A bőség zavara a kulturális sokszínűségben) címmel tartott előadást, amelynek néhány tézisét a tanácskozás délutáni összefoglalójában is idézték. Mint azt a szakállamtitkár elmondta, előadásában többek között arról beszélt, hogy a kulturális diplomácia szerepe olyan területeken erősen megnőtt, ahol a klasszikus diplomácia vagy a politika nem jut egyről a kettőre. Bogyay Katalin azt is hangsúlyozta, hogy ha valakinek a saját kulturális identitása megalapozott, kevésbé kell félnie, és még nyitottabban figyelhet mások kultúrájára.

A magyar delegáció tagja volt Renner Zsuzsanna, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója is, aki egy azerbajdzsáni kiállításról folytatott tárgyalásokat Bakuban.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok