2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nyolc magyar zenekar európai nagyvárosokban a Zene Ünnepén

2008. május 29.
Az idei Zene Ünnepén, június 21-én a külföldi Magyar Kulturális Intézetek segítségével nyolc magyar zenekar is bemutatkozhat különböző európai nagyvárosokban. A zenekarok idehaza 2008. május 30-31-én, a Gödör Klub kétnapos fesztiválján lesznek láthatók-hallhatók.
Az idei lesz a harmadik év, amikor a francia fővárosban a Zene Ünnepén magyar zenekarok külső helyszínen, százak-ezrek előtt léphetnek fel. A Balassi Intézet hálózatához tartozó Párizsi Magyar Intézet (PMI) tavaly írt ki először pályázatot magyar zenekarok részére az eseményen való részvételre. A tavalyi esztendőben 127 együttes, vagyis mintegy 800 zenész jelentkezett. A sikeres programhoz idén csatlakoztak a berlini, a brüsszeli, a londoni és a pozsonyi magyar intézetek is. Közös pályázatuk célja a Zene Ünnepén való egyszeri fellépésen túl az, hogy a kiutazó zenekarok lehetőséget kaphassanak, hogy a kint töltött maximum 6 nap alatt saját csatornáikon elindulva, önállóan megszervezhessék következő turnéikat. Az intézetek vállalták a kiutaztatás költségeit és a szállás biztosítását a zenészek és menedzsereik számára. Ezen kívül a helyszínen terjesztendő idegen nyelvű szórólapok (zenekaronként 500db) elkészítését, az anyagok eljuttatását az adott ország szaksajtójához, továbbá a zenekar bemutatkozó anyagának megjelentetését a saját honlapjaikon. A pályázatra olyan zenekarok jelentkezését várták, akik azon túl, hogy szívesen képviselik hazánkat a magyar népzene gyökereiből táplálkozó, de a XXI. század zenei stíluselemeit is felhasználó muzsikájukkal, van ambíciójuk együttműködni angol, belga, francia, német, illetve szlovák szervezőkkel, művészekkel, és önállóan is képesek kapcsolatokat építeni jövőbeni külföldi megjelenésük számára. Az összefogásnak köszönhetően a január 21-én meghirdetett pályázatra 191 zenekar jelentkezett. Az intézetek heteken át tartó alapos munkával választották ki a számos tehetséget felsorakoztató zenekarok közül a nyolc legjobbat. A legtöbb együttes szerencsét próbált már több nagyváros felhívásán is, így a külföldi kulturális képviseletek összehangoltan és egymásra tekintettel hozták meg döntésüket.

Goulasch Exotica, a párizsi nyertes
Goulasch Exotica, a párizsi nyertes

Párizsba 98, Pozsonyba 97, Berlinbe 91, Brüsszelbe 78 és Londonba 77 pályázat érkezett. A helyi zenei adottságok figyelembevételével a Berlini Collegium Hungaricum az Etnoromot, valamint a Bágyi Balázs Quartet és a Salamon Beáta Formációt ítélte a legjobbnak. A program súlyára való tekintettel az esti órákban a berlini fesztivál kiemelt helyszínén a Pfefferberg komplexumban mutatkoznak be a magyar tehetségek. Bágyi Balázs együttese a jazz és népzenészek közös alkotó műhelye. Elsősorban magyar népzenei hagyományokra épülő világzenét játszanak. Az Etnorom saját bevallása szerint megalkotta a "roma világzene" fogalmát, az együttest a Kalyi Jag világhírű szólóénekes-párja, Balog József és Künstler Ágnes alapította. Brüsszelben a Zene Ünnepe négy napos lesz, a magyar előadó, a Debrecenben alakult Ninjahelikopter június 22-én lép színpadra. Az együttes zenéje egyformán építkezik improvizációkból, filmes hangulatokból, a különböző népek dallamvilágából. A hattagú zenekart 2007 márciusában hívta életre Mészáros Ádám gitáros-zeneszerző.

Londonba Ferenczi György és a Rackajam együttes utazhat, ők a Hyde Parkban felállított színpadokon az Exhibition Road Parade keretében léphet fel. A zenekarvezető művész-énekes, Ferenczi György korábban már szájharmonika világbajnokságot is nyert. Egyedi formációjában a népzene és a drum'n'bass keveredik a blues-zal. A pozsonyi magyar intézet célja az volt, hogy olyan érdekes hangzású bandákat válasszon, akik játéka az utcán véletlenül arra sétálókat is ott marasztalja. Ezért döntött a Hétrét és az Úzgin Űver zenekarok mellett. Az előbbi bár délnyugat-magyarországi együttes, a kultúrák valódi olvasztótégelyének számít: erdélyi, balkáni, moldáviai, sőt, ír és finn dallamvilágból vett zenei elemekkel is színesíti repertoárját az 1998-ban született együttes. A kecskeméti Úzgin Űver a népzenei hagyományokra építkező kísérleti jellegű, modern hangzású, az emberi hangból is hangszert teremtő instrumentális muzsikájával lesz jelen. A Párizsi Magyar Intézet 98 jelentkezőjéből a Folktronika és a Goulasch Exotica zenekarokat várja a PMI épületével szemközti sétányon, az Allée du Séminaire-en felállított szabadtéri színpadára. A Folktronika hangzásvilágbeli különlegessége abból fakad, hogy egy rockzenekar dolgozza át a népdalokat és a népzenei motívumokat elektronikus hangszerekre. A Goulasch Exotica-ban három magyar DJ állt össze és népdalainkat vidám, jól táncolható, zeneileg eklektikus alappal (swing-dub-hip-hop-ska-bootleg-balkán) bolondították meg. A kiválasztott kb. 10 magyar zenekarnak május 30-31-én kétnapos fesztivált szervez a Gödör Klub, hogy a hazai nagyközönség is láthassa-hallhassa, kik képviselik idén Magyarországot Európa nagyvárosaiban. Így a pályázók a külföldi fellépésen kívül egy budapesti koncertre is lehetőséget kapnak.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok