2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ősztől új helyen a Varsói Magyar Kulturális Intézet

2008. június 4.
Ősztől már új épületében, az eddiginél is központibb helyen folytathatja tevékenységét a Varsói Magyar Kulturális Intézet, miután májusban megkezdődhettek a város szívében található új székhely kialakításának munkálatai - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel.
A távirati iroda annak kapcsán kereste meg Gordon Istvánt, hogy Kiss Róbert varsói magyar nagykövet kedden sajtótájékoztatón üdvözölte az egymás fővárosaiban működő kulturális intézetekről szóló lengyel-magyar egyezmény aláírását.

Mint azt Gordon István kiemelte, a múlt héten Budapesten aláírt egyezmény megfelelő kölcsönösségi keretet biztosít a kulturális intézetek működéséhez és új lehetőségeket is teremt, segítséget nyújt például az új székhely májusban már megkezdődött munkálatainak befejezéséhez.

Hangsúlyozta: a munkálatok üteme alapján már biztosra vehető, hogy ősszel az intézet az eddiginél is központibb, új helyen, a város szívében található Moniuszko utcában folytathatja tevékenységét, felújítva többek között azokat a programokat, amelyekkel az elmúlt három évben a jelenlegi épület rossz állapota miatt kénytelen volt felhagyni.

Az igazgató felidézte, hogy a Varsói Magyar Kulturális Intézet a legrégebbi a maga nemében, már a 30-as években megnyitotta kapuit előbb a Bank téren, majd a Három Kereszt téren. 1972 óta egy Marszalkovska utcai épület földszintjén és első emeletén működik. Kezdetben igen jók voltak a körülmények, idővel azonban az épület állaga leromlott, a felújítás pedig a költözési tervek miatt elmaradt. Ezért az utolsó három évben a rendszeres belső programokkal felhagytak, ehelyett az intézet külső színhelyeken szervezett nem egyszer nagy visszhangot kiváltó eseményeket.

A kétoldalú kapcsolatok minőségét mutatja, hogy évente egy alkalomra magát a varsói operaházat is megkapták, az ExperiDance együttes fellépésére, illetve Kodály-estre - mutatott rá Gordon István.

Elmondta, hogy a - várhatóan még az október 23-i nemzeti ünnep előtt elkészülő - új székhelyet a budapesti Goethe Intézet és a Francia Intézet mintájára egyfajta nagyvárosi találkozó központtá szeretnék tenni, ahol olyan magyar specialitások is asztalra kerülhetnek, mint a somlói galuska vagy a tepertős pogácsa, s ahol ezentúl rendszeresen vetítenek majd magyar filmeket, tartanak irodalmi esteket, előadásokat, szabadegyetemi és más foglalkozásokat.

Elképzeléseik szerint továbbra is ápolni fogják a külső programok idején megszerzett kapcsolatokat, így a nemzeti ünnephez kapcsolódva, az új épület átadásával összehangolva, esetleg az operában kerülhetne sor Lajkó Félix hegedűművész fellépésére, és bemutathatnák a főszereplésével készült, nemzetközi sikereket arató Delta című filmet.

Gordon István beszámolt arról is, hogy Kiss Róbert nagykövet a sajtóértekezleten méltatta azt a már korábban mindkét országban pozitívan fogadott tényt, hogy az idei lengyel történelmi érettségi tételek jelentős részének magyar vonatkozása volt.

A nagykövet a keddi rendezvény nyilvánossága előtt nyújtotta át a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét Roman Guteknek. A Sólyom László köztársasági elnök által adományozott kitüntetés azt a több évtizedes tevékenységet ismeri el, amelyet a filmes szakember a magyar filmek lengyelországi népszerűsítéséért, forgalmazásáért, a két ország közötti filmes kapcsolatok ápolásáért fejtett ki - tette hozzá a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok