2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Palya Bea Quintet ünneplése a londoni Királyi Operaházban

2008. július 22.
Elvarázsolta a brit közönséget a hét végén Palya Bea és együttese, a Királyi Operaházban vastapssal követelt ráadást tőlük a hallgatóság.
A koncert a Voices Accross The World nevű előadássorozat egyik fő programja volt, amelyet a Londoni Magyar Kulturális Központ is támogatott.

Az intézet arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Palya Beát és együttesét Fiona Talkington, a BBC3 rádiócsatorna világzenét ismertető programjának vezetője, az operaházi sorozat kurátora mutatta be a közönségnek, kiemelve, hogy Palya Bea 2008-ban a Magyar Kultúra Követe lett, s együttesével rendkívüli népszerűséget szerzett a többi között Németországban és Franciaországban.

A Palya Bea Quintet ünneplése a londoni Királyi OperaházbanA Quintetben Lukács Miklós cimbalmon, Szokolay Dongó Balázs fúvós hangszereken, Novák Csaba nagybőgőn, míg Dés András ütőhangszereken játszik. Palya Bea a koncert alatt gyakran bevonta a közönséget is az éneklésbe, s nemcsak kitűnő hangjával, hanem közvetlenségével és kedvességével is elbűvölte a közönséget.

A hangverseny utáni beszélgetésen Peter Mills média- és popkultúraszakos egyetemi tanár kérdezte Palya Beát a tradíciókról, a zenei hatásokról. Az énekesnő elmondta, hogy az erdélyi cigányzene, a bolgár népzene, a dzsessz és a közel-keleti muzsika mellett az irodalom is befolyásolja művészetét.

Peter Mills a Muzsikás együttes révén szeretett bele a magyar népzenébe. 1993-ban Magyarországra költözött, és három éven keresztül ismerkedett közelről a magyar kultúrával, Ady Endre, Weöres Sándor és Esterházy Péter műveivel.

A londoni Királyi Operaházban vasárnap az 1956-ban forgatott Körhinta című filmből vetítettek részleteket, s közben a Palya Bea Quintet improvizációs zenét játszott. A legendás filmet Fábri Zoltán rendezte, főszereplője Törőcsik Mari és Sós Imre volt.

(OKM/MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok