2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A párizsi Diadalívnél magyarok és franciák emlékeztek a forradalomra

2008. október 20.
Párizsban lezárták a Champs Élysée-t és zászlókkal vonultak föl az 1956-os magyar forradalom 52. évfordulóján. Október 19-én, vasárnap a Párizst megbénító pedagógussztrájk ellenére is közel háromszáz ember gyűlt össze a Diadalív lábánál. A megemlékezés-sorozat a Párizsi Magyar Intézetben folytatódik, ahol október 23-án a Bartók Béla-emlékdíjas Herczku Ágnes, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája ad koncertet.
Megközelítőleg háromszázan gyűltek össze október 19-én, vasárnap a párizsi Diadalívnél, hogy megkoszorúzzák az ismeretlen katona sírját, és meggyújtsák az Öröklángot a hősi halált halt szabadságharcosok, a megtorlásban kivégzett mártírok és az 1956 előtti években kivégzett ellenálló hazafiak tiszteletére. "A forradalom leverése után számtalan gyászoló családtag és barát járult a rákoskeresztúri temető 301-es parcellájához, hogy virágokat, mécseseket helyezzen a tömegsírban fekvő testek fölé. Az odavezényelt rendőrök ezeket szétrugdosták és elkergették a gyászolókat. A koszorút a rákoskeresztúri temetőben akkor eltaposott virágok emlékére helyezzük el, az örökláng pedig az eltaposott mécsesek helyett ég"- mondja Sujánszky Jenő, az esemény főszervezője, az 1956-os Magyar Forradalom Francia - Magyar Emlékbizottságának elnöke. Maga is 1956-os ellenálló. 17 évre ítélték el, de a felkelők segítségével kiszabadult börtönéből. Rögtön csatlakozott a Corvin-közi forradalmárokhoz, majd a felkelés leverése után, november végén Franciaországba szökött. "Sajnos mára nagyon megfogyatkoztunk. Kevesen élnek már a bajtársak az '56 után kivándorolt magyarok közül. Évről évre egyre kevesebben gyűlünk össze a megemlékezésre. Míg az 1990-es évek előtt évente körülbelül 1000 magyar vett részt a megemlékezésen, mára ez a szám körülbelül 200 főre csökkent. Így más francia és nemzetközi történelmi és frontharcos szövetségekkel vonulunk fel. Évek óta francia zenekar játssza el a magyar himnuszt, ami azért nagy dolog, mert az Öröklángnál csak kivételes alkalmakkor engedi a francia állam, hogy más nemzet himnuszát játsszák" - magyarázza Sujánszky Jenő.
 
 
A Párizsi Magyar Intézetben a Bartók Béla-emlékdíjas Herczku Ágnes, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája ad koncertet október 23-án. "Ha a ránk maradt népdalokból vonnánk mérleget, azt gondolhatnánk, hogy eleink nemigen törődtek a politikával: előbb énekelték meg a szerelmet, a csalódást, a születést, vagy a halált. Pedig véleményük akkor is volt. Koncertünkön azok a dalok lesznek az igazi csemegék, amelyekből a magyar népnek a történelem alakulására hol keserűen, hol iróniával, olykor finom humorral megfogalmazott válasza hallható ki" - kommentálja az énekesnő a külön erre a fellépésre összeállított programot. A művésznőt Agócs Gergely kíséri fuvolán, tárogatón és dudán, illetve D. Tóth Sándor hegedűn, brácsán és gordonkán. Katona- és szerelmes dalokat, valamint a korszak politikai hangulatához kötődő nótákat ad elő a trió.
 
A 1956-os Magyar Forradalom Francia - Magyar Emlékbizottsága október 26-án vasárnap ünnepi szentmisére, majd Mindszenty József Hercegprímás emléktáblájának megkoszorúzására várja az emlékezni vágyókat a párizsi Magyar Katolikus Misszióban.
November 4-én a Père-Lachaise temető 44. parcellájánál pedig ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz a megtorlásban mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök és az összes kivégzett szabadságharcos mártír jelképes síremlékénél.
 
/Párizsi Magyar Intézet/
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok