2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pauer Gyula sikere Németországban

2008. szeptember 9.
Átütő sikere volt a Berlini Collegium Hungaricum szeptember 4-én Chemnitzben bemutatott képzőművészeti akciójának.
marx_080909_02.jpg

A Frankfurter Allgemeine Zeitung június 18-i számában nagy terjedelemben számolt be Pauer Gyula nagyszabású PSZEUDO EMLÉKMŰ - TWO IN ONE című projektjéről.

A cikk magyar fordítása:

Város Janus-fejjel

Most csütörtökön a város visszakapja hatalmas fejét, ami immár sosem lesz olyan, mint előtte volt. A több mint 10 méter magas Marx gránitszobrot június közepén hatalmas kockával burkolták be. A szászországi és osztrák diákok akciójukat ironikusan csak Modern Marx Múzeumnak nevezték, amellyel céljuk nem csupán a városlakók figyelmének felkeltése, hanem a Marxot, a szobrot és az egykor nevét viselő várost is, új megvilágításba helyezni. A FAZ június 18-ai számának címlapján közölt képet a szoborról. Az óriási büsztről készült kép aláírásában a következők szerepelnek: Lew Kerbel orosz szobrászművész 1971-ben Chemnitz, az egykori Karl-Marx város, részére faragta. Ez feladta a leckét (rejtvényt). Kérdés, hogyan készült a szobor? Kerbel vett egy Lenin portrét Marx szakállát és bajuszát illesztette rá?

A Modern Marx Múzeum által felvetett kérdésre a magyar származású Pauer Gyula- aki a FAZ címe és a diákok akciójára felfigyelt - mondta ki a végszót, mely kis "spekuláció" után egy frappáns: IGEN.

Pauer a kortárs magyar művészet egyik legkiemelkedőbb egyénisége. 2005-ben barátjával Can Togay-jal Budapesten közösen állítottak Holokauszt- emlékművet. Pauer 1971-ben egy újságban látta először a Karl Marx városbeli kolosszust. Már akkor is visszataszítónak találtam szocialista realizmust a maga megalomániájával - emlékezik vissza a 67 esztendős szobrász. Kerbelről, aki az egész szocialista világ számára Lenin-szobrot megalkotta, semmit sem hallottam. Mint az később kiderült nem azért nem hallott, mert elkerülte a figyelmét, hanem mert valóban nem lehet további alkotásokat hozzá kötni. Pauer könyörtelen iróniával reagál a lélegzetelállító méretű szoborral kapcsolatos megnyilvánulásokra. Abban az időben, a 70-es években Pauer tiltólistán volt, legnagyobb fájdalmára nem alkothatott szobrászként.

Lévén vizuális típus, Pauernek a szobor kontúrjában hasonlóságot vélt felfedezni. Vékony kartonból kivágta Lenin fejét és azt összemontírozta egy Marxról készült kártyával, oly módon hogy azok mozgathatók legyenek. Pauer ezáltal egy szempillantás alatt játékszerré változtatta az egykori szovjet állami szobrász legfőbb alkotását. Ez a kevéske képi dramaturgia marxizmus-leninizmusról alkotott állásfoglalása: Lenin OFF, Marx ON.

Június közepe óta több mint tízezer ember látogatta meg a Modern Marx Időszakos Múzeumot. A kocka belsejében egy köztes emelet beiktatásával a látogató Marxszal egy magasságba kerülhetettt ahonnan kilátása nyílt arra a látványra, amit a filozófus látott: tönkrement, fakó muzeális DDR-emlékeket. Néhány kitartó, hű többnyire az idősebb nemzedékhez tartozó ideológus (elvtárs) az eseményeket szentségtörésként értékelte- számol be Mathias Lindner a chemnizi Új Szász Galéria vezetője. A szervezőket folyamatosan vandalizmus vádjával illetik. Többször előfordult, hogy ismeretlenek a kocka külső borításából letéptek egy darabot. Egy alkalommal az installáció belsejében randarírozók tönkretettek két hangszórót amin folyamatosan a Tőké volt hallható. A chemnitziek azonban általában lelkesedéssel fogadták a kukucskálósdit.

Chemnitz soha nem kapcsolódott szoros szállal Marx személyéhez és életművéhez, és bár az 1953-ban felvett Karl-Marx-Stadt elnevezést 1990-ben visszaállították a város eredeti nevére, a Marx-szobor megmaradt és nemsokára politikamentes kabala vált belőle, amit a csokoládé- és műanyag utánzatok és a város közismert egyedi jelzője ("Város fejecskével" - "Stadt mit Köpfchen") is alátámaszt.

Mathias Lindner, a chemnitz-i Új-szász Galéria vezetője szerint, egy mítosz hull porba Pauer Gyula finisszázsával, mert éveken keresztül az a vélekedés terjedt el, hogy a Marx szobor valójában egy híres német filozófus arcának kontúrjait rejti. A szobrot 1971-ben - alig 3 évvel a prágai tavasz leverése után- állíttatta az NDK állampárt, a SED, ezzel demonstrálva, hogy semmi keresnivalójuk hasonló reformkísérleteknek az NDK-ban.

A pletykát, hogy Chemnizt-ben egy Janus-arcú szoborfej van, Lindner már akkor hallotta, amikor néhány éve átvette a galéria vezetését. "Ez azonban mindaddig egy kis titok maradt, amíg Pauer fel nem nyitotta a szemünket"- nyilatkozta Lindner. Múlt hét szerda óta készültek a kiállítás zárására, melynek fő eseményeként csütörtökön a kocka oldala vetítővászonként szerepelt, ahol egy végtelen képsorozat segítségével változott át a Marx-fej Lenin-fejjé. Ezzel egy 37 éves lárvaarc hullt le a szoborról. Az akció( "Pseudo-szobor- kettő az egyben") egyben a "Pseodo Berlin" nevet viselő és a berlini Collegium Hungaricumban és az épület oldalain szeptember 26-tól látható nagyszabású Pauer-kiállítás felvezetője is. A kiállítás során látható a Marx-Lenin-kártya is kb. két méteres nagyításban (ez szerintem a kis bemutatófüzet lesz-Andi).

Pauer Gyula a "Pseudo" művészeti irányt 1970-ben indította el, amivel forradalmasította az egész kortárs magyar képzőművészetet. Így akarta a képzőművészet eszközeivel bemutatni, hogy az uralkodó szocialista realizmus művészeti felfogásában minden hamis, manipulált, tehát Pszeudo. Művei a szimulált szocialista valóság elleni tiltakozás ezközei voltak. Pauer Gyula szerint azonban a Pseudo ma, 2008-ban is létezik: "Pseudo mindig is lesz attól függően, hogy hogyan vetül a fény az egyes dolgokra."

A folytatásban 2008. szeptember 27. és november 4. között a Berlini Collegium Hungaricum Moholy-Nagy Galériájában lesz látható Pauer Gyula PSEUDO IN BERLIN című kiállítása.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok