2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pécsi képzőművész tárlatának sikere Pozsonyban

2008. július 3.
Nagy érdeklődés övezi Gellér B. István Munkácsy-díjas képzőművész Növekvő város című kiállítását, amely a pozsonyi Zichy-palotában látható augusztus végéig - mondta el az MTI-nek Juhász Katalin, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet sajtótitkára.
Gellér B. István, a Pécsett élő művész egy nem létező várost tár fel, közben egyéni mitológiát teremt saját képzeletéből. Történelmi-társadalmi tapasztalataiból, gyermekkori álmaiból, vágyaiból építget a város romjain.

A lassan 30 éve tartó "ásatása" során a művész egy sohasem volt ősi kultúrát alkotott meg annak néprajzával, szokásaival, szertartásaival. Mindezt dokumentálja plasztikákon, installációkban, fotókon, videón, s a "megfejtett" szövegeket közzéteszi.

Az "ásatás" a Villányi-hegységben kezdődött. Az ottani kövekben sok különleges állati maradványra bukkantak. Az egyik csigavonal-lenyomat olyan volt, mint egy feltárt őskori város légi felvétele. Ekkor kezdődött a szellemi kaland: Gellér B. István elkészítette a "város" alaprajzát, hozzá egy térképet, emellé pedig a "város" elképzelt rekonstrukcióját, s a mai napig dolgozik rajta.

A Kalligram Kiadó a kiállítás alkalmából szlovák nyelven is megjelentette a művésznek a tárlat címével azonos, Növekvő város című könyvét. A tárlat szervezéséhez és a kötet kiadásához a pozsonyi magyar intézet is hozzájárult - tette hozzá Juhász Katalin.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok