2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Prigov-emlékkiállítás Moszkvában

2008. június 11.
Dmitrij Alekszandrovics Prigov európai költői estjeiről készült fotósorozat látható június 11-től augusztus 3-ig a Moszkvai Magyar Kulturális Központ kiállítótermében. A Balassi Intézet hálózatához tartozó intézményben ezzel az eseménnyel zárul “A kultúrák közti párbeszéd éve” első szakasza.
"A moszkvai Magyar Kulturális Központ felzárkózott a legdivatosabb moszkvai kortárs művészeti színterek közé" jegyezte meg Vitalij Pacjukov, az Állami Kortárs Művészeti Központ kurátora a június 10-i kiállításmegnyitón, amely az Orosz Kulturális Minisztérium és más fontos moszkvai intézmények által szervezett Prigov-emlékfesztivál egyik fő eseménye ( www.ncca.ru ), egyben pedig az intézeti  "Kulturák közötti párbeszéd éve"  kortárs kiállítás-sorozat félévzáró tárlata volt.
Dmitrij Alekszandrovics Prigov, a tavaly nyáron elhunyt, Magyarországon is jól ismert és közkedvelt költő, képzőművész, performer és művészetteoretikus 1989-2006 közötti európai költői estjeiről, kiállításairól és előadásairól a Kölnben élő fotóművész, Natalia Nyikityina készített fotósorozatot, amelyet mától augusztus 3-ig a moszkvai Magyar Kulturális Központ  raktárból átalakított kiállítótermében, a "SzkladArt"-ban láthatnak az érdeklődők. Az épp egy éve megnyílt különös kiállítótér, ahol az első bemutatón Havadtőy Sámuel "Játszma" c. sorozata szerepelt, Dmitrij Prigovnak is nagyon megtetszett: "milyen jó performanszokat lehet majd itt csinálni" -, mondta, de kívánsága már nélküle valósulhatott meg. A mostani kiállításra azonban  sokan eljöttek egykori alkotótársai, barátai közül, akik egyszerre hősei és nézői a kiállításnak: a költő Lev Rubinstein, az irodalomtudós Alekszandr Zsolkovkij, Ivan Csujkov, Igor Makarevics és más képzőművészek, a non-konformista orosz művészet élő legendái. Dmitrij Prigov számos alkalommal lépett fel közös költői esten, közös performansz-programban Szilágyi Ákossal is: kettősük a mostani kiállításon videofelvételről jelenik  meg. 
A sokfelé ágazó kulturális dialógus június 11-étől Moszkvában a 3. Nemzetközi Nyitott Könyvfesztivállal folytatódik, amelyen, a hagyományokhoz híven, ott lesznek az oroszul megjelent magyar könyvek is.  
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok