2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Psalmus Hungaricus Moszkvában

2008. május 29.
Hatalmas sikerrel mutatták be Moszkvában Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus oratóriumát a Csajkovszkij Konzervatóriumban.
A Liszt Ferenc Zeneakadémia kórusa és a Csajkovszkij Konzervatórium zenekara előadásában elhangzó művet a közönség hosszan tartó tapssal ünnepelte. A Kodály Zoltánnak szentelt koncert - amelyet Erdei Péter karnagy dirigált - első részében a Missa brevis, a Miserere és a Mátrai képek hangzott el a Liszt Ferenc Zeneakadémia Kórusa előadásában, s ezt követte Kodály ars poeticaként értelmezhető fő műve, a Psalmus Hungaricus.

A Csajkovszkij Konzervatórium nagytermének világhírű pódiumán elhangzó koncert szólistái voltak: Potyók Dániel, Schell Dóra, Szűcs Beáta, Szatmári Judit, Kocsis-Holper Zoltán, és az orgonista Morva Péter.


A koncertet megelőzően Tigran Alihanov, a Csajkovszkij Konzervatórium, és Batta András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszöntötte a publikumot.

Mint elhangzott, a koncertet többnek kell tekinteni a szokványos hangversenyeknél. A két világhírű zeneakadémia, a Csajkovszkij Konzervatórium és a Liszt Ferenc Zeneakadémia tehetséges ifjú művészeinek közös produkciója csupán egyike az első lépéseknek. A további elképzelések szerint Moszkva és Budapest közönsége még sokszor tapsolhat az orosz és a magyar fiataloknak a jövőbeni közös koncerteken.

A Psalmus Hungaricus bemutatása a moszkvai zenei élet emlékezetes ünnepe volt. A nagysikerű koncertet a Moszkvai Magyar Nagykövetség és a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ támogatásával és szervezésében rendezték meg, s megvalósulása a Kodály Év Emlékbizottságának, a Nemzeti Kulturális Alapnak és több magyar cég, - a Malév, a MOL, az OTP Bank, a Richter Gedeon Rt., az Agro-chemie, a Rába és az Egisz - szponzori támogatásának köszönhető.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok