2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Rácz Péter a Magyar Fordítóházat mutatja be Észtországban

2008. május 6.
Idén ötödik alkalommal, május 8. és 10. között kerül megrendezésre Tartuban a Prima Vista Irodalmi Fesztivál. A fesztivál fő témája ezúttal a műfordítás, díszvendégei pedig Ljudmila Ulickaja és Umberto Eco regényeinek orosz fordítója, Jelena Kasztyukovics.
A programban kerekasztal-beszélgetések, irodalmi estek, fordítói szemináriumok, az éneklő írók koncertje, fiatal írók műsora, versenyfordítás és számtalan egyéb irodalmi esemény szerepel.

Rácz Péterrel május 9-én a tartui Irodalmi Ház épületében találkozhat az érdeklődő közönség. A Tartui Egyetem magyar lektora, Tóth Viktória által vezetett irodalmi esten szó lesz a magyar irodalom idegen nyelvekre fordításáról, a Magyar Fordítóház tevékenységéről, illetve Rácz Péter költészetéről. Észtországban a magyarhoz hasonló fordítóház még nem működik, így nagy szakmai érdeklődés előzi meg az előadást. Az irodalmi est előtt Rácz Péter a Tartui Egyetem hungarológus hallgatóival is találkozik, és szeminárium keretében a műfordítás, illetve konkrétan a versei fordítása során felmerült problémákat beszéli meg.

A meghívott vendég verseit Ao Peep, a tartui Vanemuine Színház színésze olvassa fel, a műveket három fiatal fordító, Hedda Maurer, Veronika Varep és Lauri Eesmaa ültette át észtre.

A Prima Vista Fesztiválon az elmúlt években magyar részről Karafiáth Orsolya és Tóth Krisztina lépett fel. Az immár hagyományos magyar részvételt a Magyar Kulturális Egyesület és a Tallinni Magyar Intézet szervezi.

A fesztivál honlapja: http://kirjandusfestival.tartu.ee/
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok