2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Rendezvénysorozat Brüsszelben a roma integrációról

2008. április 4.
Román és magyar roma-kutatók, politikusok, roma közéleti személyiségek részvételével vitát rendeztek csütörtökön Brüsszelben a romák európai integrációjának témakörében.
A belga főváros Etterbeek negyedének Espace Senghor nevű kulturális központjában a romák életét bemutató fotókiállítás megnyitója után a roma migráció, illetve beilleszkedés problémáiról tartottak vitát.

Járóka Lívia néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő arról beszélt, hogy az Európai Uniónak elő kellene írnia a tagállamok számára azokat a minimális követelményeket, amelyek teljesítésére a romák kirekesztése elleni hatékony fellépéshez szükség lenne. Személyes tapasztalatai alapján hangsúlyozta, hogy a romákkal szembeni idegenkedés egész Európára jellemző.

Zsigó Ferenc, a Zsigmond király Főiskola professzora úgy vélekedett, hogy túl kellene lépni azon a veszélyes sztereotípián, miszerint a roma migráció a "nomád hagyományokra" vezethető vissza. Szerinte alapvetően gazdasági, illetve emberi jogi és kisebbségi jogi kérdésként kell szemlélni a roma migrációt, mind a "küldő", mind a "fogadó" országok tekintetében. Kételyeit hangoztatta, hogy az Európai Unió képes lenne kezelni a romákkal kapcsolatos kisebbségi jogi kérdéseket.

Mircea Toma román újságíró, aki hazájában a médiában tapasztalható gyűlöletbeszéd megnyilvánulásait figyelő munkában vesz részt, elmondta: amikor az olasz médiában nemrég hisztériakampány indult - egy Róma környékén elkövetett gyilkosság miatt - általában "a románok" ellen, a román tömegtájékoztatásban azonnal "ellensztereotípiával" éltek: azt kezdték buzgón bizonygatni, hogy nem általában a románokkal szemben indokolt a gyűlölet, hanem a romákra vonatkoztatandók a megbélyegző megállapítások.

A csütörtöki brüsszeli programsorozatot a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet, a brüsszeli Román Tájékoztatási Központ, a Nyílt Társadalom Intézete, valamint több roma szervezet állította össze - abból az alkalomból is, hogy az idei évet az Európai Unió a kultúrák közötti párbeszéd évének nyilvánította.

Este "a cigányzene találkozása a klezmerrel" mottó jegyében a Roma Luca zenekar, illetve a Fellegini Band közös koncertet adott.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok