2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Reneszánsz jegyében zárul a Magyar Masala Indiában

2008. február 25.
A Custos Consort régizenei együttes reneszánsz zenei koncertjeivel zárul a nagy sikerű Magyar Masala - Fókuszban a magyar kultúra című programsorozat Indiában, amelyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ rendezett.
A négy magyar zeneművész - Szászvárosi Sándor (viola da gamba), Tokodi Gábor (reneszánsz lant), Vitárius Piroska (barokk hegedű) és Andrejszki Judit (ének és csembaló) - február 20-án igazi különleges, arrafelé ritkán hallható zenei csemegével kedveskedett a delhi közönségnek, hogy azután február 24-én és 26-án meghódítsák Bangalore és Pune igényes zenehallgató publikumát is. A nagy sikerű fővárosi koncert után, február 22-én a magyar muzsikusok a Delhi School of Music-ba is ellátogattak, hogy mesterkurzuson mutassák be különleges hangszereiket és a reneszánsz zene előadási gyakorlatát.

A Reneszánsz éve jegyében még egy sor más esemény is zajlott a delhi magyar kulturális intézetben: látható volt egy Mátyás királyról szóló dokumentumkiállítás, de a látogatók előadáson és filmvetítéseken is ismerkedhettek a magyar reneszánsszal. És hogy az indiai kicsinyek se maradjanak ki az élményből, az intézet külön gyermekrajz-versenyt szervezett nekik, amelynek keretében az indiai iskolások Mátyás királyról szóló magyar népmesékhez készíthettek illusztrációkat. A népmesékkel hindiül, Indu Mazaldan műfordító tolmácsolásában ismerkedhettek meg a gyerekek.

A Magyar Masala programsorozat keretében január közepétől február végéig 29 különféle program - három jazz-koncert, három klasszikus zenei koncert, két zenei mesterkurzus, két kortárs képzőművészeti kiállítás, két fotókiállítás, tizenhárom filmvetítés, két ismeretterjesztő előadás, egy irodalmi est, ill. könyvbemutató és egy gyermekrajz-verseny - zajlott. Az 5 városban, 15 helyszínen, 14 magyar és indiai partner közreműködésével megvalósult Magyar Masala az eddig rendezett legnagyobb szabású magyar kulturális megjelenésünk volt Indiában. A programok egyértelmű sikerként értékelhetők, nagyszámú vezető indiai politikust, üzletembert, művészt, tudóst vonzottak. A rendezvények rendkívüli visszhangját mi sem jellemzi jobban, mint hogy több mint száz cikk, ismertetés, méltatás jelent meg róluk az indiai és a magyar sajtóban.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok