2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A reneszánsztól a kortárs művészetig: moszkvai rendezvények a Magyar Kultúra Napján

2008. január 25.
A Himnusz új orosz fordításának bemutatása volt az idei moszkvai rendezvények egyik legkiemelkedőbb eseménye a Magyar Kultúra Napján.

Az 1940-es évek végén készült korábbi Himnusz-fordítás után most Vlagyimir Levanszkij, az egyik legnevesebb műfordító, aki nemrégiben Balassi Bálint istenes verseit szólaltatta meg oroszul, ültette át újra orosz nyelvre a Himnuszt. A bemutatóra a moszkvai Magyar Kulturális Központ "A reneszánsztól a kortárs művészetig" című zenés irodalmi estje keretében került sor, amelyen a magyar istenes versek legkiemelkedőbb alkotásaiból hangozott el válogatás: Balassi Bálint, Tóth Árpád, Ady Endre, József Attila, Pilinszky János és Kányádi Sándor egy-egy költeményét mondta el kulturális központ színházi stúdiójának két tagja.


Óriási sikert aratott a zsúfolásig telt díszteremben Scholz Melinda fuvolaművész, akit régi ismerősként köszöntött a nagyszámú közönség, hiszen a kiváló előadóművész, számos hazai és nemzetközi fesztivál vendége a moszkvai Csajkovszij Konzervatóriumban szerezte diplomáját, és azóta is számos alkalommal koncertezett, nem egy művet kifejezetten neki ajánlottak orosz kortárs zeneszerzők. Programjában Bartók parasztdalai, Orbán György Búcsú Razumovszkij hercegtől című műve, Vlagyimir Shut különleges kompozíció, valamint az orosz hallgatóság kedvence, Alabjev: A csalogány műve szerepelt. Scholz Melinda moszkvai vendégszereplése január 25-én a Kremlben folytatódik, ahol a XII. Nemzetközi Zenei Fesztivál keretében a KREMLIN Kamaraegyüttessel lép fel, végezetül pedig Ljudmila Golub orgonaművésszel közösen ad koncertet a Moszkvai Katolikus Dómban.


A moszkvai Magyar Kulturális Központ ugyancsak a Magyar Kultúra Napjára időzítette a Magyar Képzőművészeti Egyetem "Hagyomány és lelemény" című kiállításának megnyitóját, amelyre a festő szak növendékeinek munkáiból válogatott félszáz művet Károlyi Zsigmond tanszékvezető. A megnyitón Konsztantyin Bohorov művészettörténész - a magyar kortárs művészet jó ismerője - kiemelte, hogy a hallgatók jól érzékelhetően a legfrissebb európai és amerikai kortárs művészeti tendenciákhoz kapcsolódnak, ugyanakkor a magyar mesterek hagyománya is felismerhető. Hangsúlyozta, hogy a moszkvai Magyar Kulturális Központ törekvései révén a mai magyar képzőművészet immár folyamatosan jelen van Moszkvában: épp egy évvel ezelőtt a Derkovits-ösztöndíjasok szerepeltek a Központi Művészház nemzetközi tárlatán, majd a II. moszkvai biennálé rendezvényeként Peternák Miklós kurátor válogatásában érkezett izgalmas anyag, amelyek között König Frigyes Bunker-sorozatával együtt szerepeltek a Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakon végzett növendékeinek munkái. Mindez jól érzékelteti a moszkvai Magyar Kulturális Központ szándékát: lehetőséget teremteni az orosz és magyar művészképzés közvetlen találkozására, közös projektek, kiállítások létrehozására. Ennek jegyében a budapesti egyetem grafika szakának munkái februárban a pétervári Repin képzőművészeti akadémián mutatkoznak be, míg Budapesten, a Barcsay teremben a moszkvai Szurikov képzőművészeti akadémia fiatal grafikusainak alkotásait állítják ki.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok